Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Elektřina v Praze zdražuje. Jak se ochránit?

PR článek

Území Prahy obsluhuje distribuční společnost PRE, která by měla cenu za distribuci elektřiny letos dokonce mírně snížit, o 0,46 procenta, přesto ceny elektřiny jasně stoupají. Proč tomu tak je a lze se nějak před zdražením ochránit?

Zdražuje se nejen v Praze

Zatímco v roce 2020 ceny elektřiny nikam nerostly, nyní je situace úplně jiná. Prakticky všichni velcí dodavatelé začali zdražovat a  cena kwh se zvýšila průměrně o 15 %. Jako příklad můžeme uvést společnost ČEZ a její tarify Elektřina na 2 roky, Elektřina na 3 roky, které zvýšily cenu průměrně o 15%, dodavatel E.ON zvýšil cenu u produktu Variant 24 PRO o 5%, PRE u tarifu Pre Komfort + NEO2 o 5% a Bohemia Energy u tarifu Garance v průměru o 13%. „Je celkem jasné, že zdraží naprosto všichni dodavatelé elektřiny, někdo dříve, někdo později. Zdražení se bude týkat více těch, kdo elektřinu využívají nejenom ke svícení a nabíjení a použití elektrospotřebičů, ale také pro ohřev vody a topení. Takové domácnosti mohou čekat až dvacetiprocentní nárůst ceny elektřiny,“ upozorňuje Karolína Jonášová ze společnosti Kalkulátor.cz, která kromě srovnání dodavatelů energií nabízí i dlouhodobé hlídání úspor a výpovědních termínů u smluv.

Výroba elektřiny zdražuje

A důvod tohoto zdražování? „Cena pro koncové zákazníky se odvíjí od ceny na burze elektřiny, kde dodavatelé elektřinu nakupují ve velkém. A ta letos masivně rostla. Státy se snaží odklonit od uhelných elektráren, které postupně zavírají, a přecházejí k obnovitelným zdrojům. Významně se zdražily tzv. emisní povolenky, které si musí nakupovat všichni velcí znečišťovatelé, tedy zejména uhelné elektrárny. To výrobu elektřiny výrazně prodražilo, což se projeví na ceně, za kterou elektrárny elektřinu prodávají. Dále se zavírají jaderné elektrárny a v neposlední řadě na rozdíl od loňska, kdy byla celá řada provozů uzavřená, letos opět po elektřině stoupla poptávka,“ vypočítává Karolína Jonášová.

Výhodná fixace

Jak se proti zdražení chránit? „Právě nyní je ten nejlepší čas na to, abyste si fixovali cenu elektřiny. To znamená, že zvolíte některý z tarifů, kterým se zavážete, že u dodavatele elektřiny určitý počet let setrváte (většinou je to rok až tři), na oplátku vám dodavatel slíbí, že cenu elektřiny ponechá po toto období beze změny,“ uvádí Karolína Jonášová. Mnozí dodavatelé ale stihli zdražit i tyto fixované produkty. „My jsme se s několika partnery dohodli, že pro naše zákazníky můžeme nabízet po určité období ještě produkty před zdražením. Tato časově omezená akce bude platit ještě několik týdnů. Pokud tedy chce někdo ochránit svůj rozpočet před zdražením, má nejvyšší čas,“ konstatovala Karolína Jonášová a dodává: „Na stránkách www.kalkulátor.cz stačí kliknout na naši kalkulačku elektřiny. Pak je třeba vyplnit několik údajů o spotřebě a o odběrném místě, nejlepší je vzít si k ruce poslední vyúčtování, kde jsou všechny údaje uvedené. Vyúčtování je také možné ofotit mobilem a pomocí tlačítka zaslat, takže všechny údaje vyplníme sami. Srovnání dodavatelů elektřiny trvá jen malou chvilku, pak už je na zákazníkovi, aby si vybral nabídku, která se mu zamlouvá nejlépe. Vždy jasně vidí, kolik ušetřil. Se změnou dodavatele zákazníkovi rádi pomůžeme.  A navíc - naše sužby nejsou na jedno použití, úspory na energiích nebo na pojištění vám pohlídáme každý rok, dlouhodobě.

Půjčit si na zaplacení energií není nejvhodnější volbou

V případě, že se dostanete do svízelné situace, využijte všechny dostupné možnosti, jak na energiích ušetřit. Poté až přejděte k řešení situace pomocí rozumné online půjčky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky PRE, elektřina, distribuce elektřiny, fixace cen, Praha, Pražská energetika, energie, ČEZ, E.ON, Bohemia Energy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektřina v Praze zdražuje. Jak se ochránit?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.