Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekStředa, 26. března 2025, 12:22
Japonská kuchyně je skutečné umění, které spojuje harmonii chuti, textury a vizuální estetiky. Mezi mnoha tradičními pokrmy zaujímají zvláštní místo maki rolky – pečlivě zavinuté rolky z rýže, náplně a nori. Jejich jednoduchost a jemnost si získaly gurmány po celém světě. V tomto článku se ponoříme do historie jejich vzniku, prozkoumáme hlavní druhy a odhalíme tajemství jejich přípravy, aniž bychom zapomněli na zajímavá fakta.
Elegantní a starodávný kulinářský vynález – maki rolky – má své kořeny v roce 1603. V tomto období si pouliční jídlo v Japonsku získávalo stále větší oblibu. V překladu z japonštiny znamená “maki” (巻き) “zavinutý”. Mořské řasy nori se staly praktickým způsobem podávání rýže s náplní.
Zajímavost: Původně se tento druh pokrmu používal jako metoda konzervace ryb. Ryby se balily do rýže a nechávaly se kvasit. Postupem času se gastronomické preference změnily, technologie se rozšířila po celém světě a rolky získaly nový vzhled a staly se vybranou pochoutkou.
Existuje několik variací tohoto pokrmu, z nichž každá vyniká jedinečnou chutí díky vhodné kombinaci ingrediencí a způsobu přípravy:
Hosomaki (細巻き) – nejtenčí rolky o průměru přibližně 2 cm, s jednou ingrediencí (například okurka nebo tuňák). Obvykle se podávají po 6 kusech na porci.
Tekkamaki (鉄火巻き) – oblíbené rolky s tuňákem. Název pochází ze slova “tekka”, což znamená “rozžhavené železo”, protože tuňák je spojován s červenou barvou.
Kappamaki (かっぱ巻き) – rolky s okurkou, pojmenované podle vodního ducha kappy z japonské mytologie, který podle legendy tento druh zeleniny miloval.
Futomaki (太巻き) – silnější rolky o průměru 4–5 cm, které obsahují několik ingrediencí, například avokádo, omeletu, okurku, kraba a další.
Uramaki (裏巻き) – “obrácené” rolky, ve kterých je rýže na povrchu a nori uvnitř. Tyto rolky vznikly v USA, aby se tradiční recept přizpůsobil chutím západních gurmánů.
Je zajímavé, že v Japonsku se tyto rolky tradičně jedí rukama, a ne hůlkami. To umožňuje lépe cítit texturu rýže a náplně ještě předtím, než pokrm dosáhne vašich chuťových pohárků.
Můžete si vychutnat maki sushi v SushiJo nebo si je připravit sami doma. Je důležité vybrat správný druh rýže. Krátkozrnnou a lepkavou rýži je nutné důkladně propláchnout, dokud voda nebude čirá, poté ji uvařit a ochutit rýžovým octem, cukrem a solí. Pak už stačí připravit nori a náplň – a můžete začít rolovat s pomocí bambusové podložky.
Užitečné tipy:
Před prací s rýží si namočte prsty do vody s rýžovým octem, aby se na ně rýže nelepila.
Před krájením nechte rolky několik minut v lednici – lépe si udrží tvar.
Jakmile je pokrm hotový, přidejte na chuti sójovou omáčkou a pikantní wasabi! Pokud plánujete ochutnat více druhů rolek, použijte nakládaný zázvor k očištění chuťových pohárků.
Nezapomeňte, že tento pokrm můžete jíst rukama nejen doma, ale i v luxusních restauracích – jako skuteční Japonci!
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám