Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Maki sushi: umění japonské chuti a tradic

PR článek

Japonská kuchyně je skutečné umění, které spojuje harmonii chuti, textury a vizuální estetiky. Mezi mnoha tradičními pokrmy zaujímají zvláštní místo maki rolky – pečlivě zavinuté rolky z rýže, náplně a nori. Jejich jednoduchost a jemnost si získaly gurmány po celém světě. V tomto článku se ponoříme do historie jejich vzniku, prozkoumáme hlavní druhy a odhalíme tajemství jejich přípravy, aniž bychom zapomněli na zajímavá fakta.

Historie vzniku

Elegantní a starodávný kulinářský vynález – maki rolky – má své kořeny v roce 1603. V tomto období si pouliční jídlo v Japonsku získávalo stále větší oblibu. V překladu z japonštiny znamená “maki” (巻き) “zavinutý”. Mořské řasy nori se staly praktickým způsobem podávání rýže s náplní.

Zajímavost: Původně se tento druh pokrmu používal jako metoda konzervace ryb. Ryby se balily do rýže a nechávaly se kvasit. Postupem času se gastronomické preference změnily, technologie se rozšířila po celém světě a rolky získaly nový vzhled a staly se vybranou pochoutkou.

Hlavní druhy

Existuje několik variací tohoto pokrmu, z nichž každá vyniká jedinečnou chutí díky vhodné kombinaci ingrediencí a způsobu přípravy:

  • Hosomaki (細巻き) – nejtenčí rolky o průměru přibližně 2 cm, s jednou ingrediencí (například okurka nebo tuňák). Obvykle se podávají po 6 kusech na porci.

  • Tekkamaki (鉄火巻き) – oblíbené rolky s tuňákem. Název pochází ze slova “tekka”, což znamená “rozžhavené železo”, protože tuňák je spojován s červenou barvou.

  • Kappamaki (かっぱ巻き) – rolky s okurkou, pojmenované podle vodního ducha kappy z japonské mytologie, který podle legendy tento druh zeleniny miloval.

  • Futomaki (太巻き) – silnější rolky o průměru 4–5 cm, které obsahují několik ingrediencí, například avokádo, omeletu, okurku, kraba a další.

  • Uramaki (裏巻き) – “obrácené” rolky, ve kterých je rýže na povrchu a nori uvnitř. Tyto rolky vznikly v USA, aby se tradiční recept přizpůsobil chutím západních gurmánů.

Je zajímavé, že v Japonsku se tyto rolky tradičně jedí rukama, a ne hůlkami. To umožňuje lépe cítit texturu rýže a náplně ještě předtím, než pokrm dosáhne vašich chuťových pohárků.

Tajemství přípravy

Můžete si vychutnat maki sushi v SushiJo nebo si je připravit sami doma. Je důležité vybrat správný druh rýže. Krátkozrnnou a lepkavou rýži je nutné důkladně propláchnout, dokud voda nebude čirá, poté ji uvařit a ochutit rýžovým octem, cukrem a solí. Pak už stačí připravit nori a náplň – a můžete začít rolovat s pomocí bambusové podložky.

Užitečné tipy:

  • Před prací s rýží si namočte prsty do vody s rýžovým octem, aby se na ně rýže nelepila.

  • Před krájením nechte rolky několik minut v lednici – lépe si udrží tvar.

Jakmile je pokrm hotový, přidejte na chuti sójovou omáčkou a pikantní wasabi! Pokud plánujete ochutnat více druhů rolek, použijte nakládaný zázvor k očištění chuťových pohárků.

Nezapomeňte, že tento pokrm můžete jíst rukama nejen doma, ale i v luxusních restauracích – jako skuteční Japonci!

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky rýže, suši, maki, tekkamaki, Japonská kuchyně

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.