Počasí dnes19 °C, zítra14 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nová pravidla pro dotace na tepelná čerpadla: Co se mění od 1. září 2024?

PR článek

Tepelná čerpadla se stávají stále populárnějším řešením pro vytápění a ohřev vody v domácnostech. Jsou ekologická, efektivní a v dlouhodobém horizontu přinášejí úspory nákladů na energie. Stát se snaží jejich instalaci podpořit prostřednictvím dotačních programů, které však procházejí pravidelnými úpravami. Od 1. září 2024 vstupují v platnost nová pravidla, která přinášejí zásadní změny, zejména v oblasti poskytovaných financí. V tomto článku se podíváme na to, co přesně se mění a jak tyto změny ovlivní zájemce o instalaci tepelného čerpadla, zejména v kontextu rekonstrukcí starších domů.

Nová pravidla pro dotace na tepelná čerpadla od 1. 9. 2024

Nejvýznamnější změnou, kterou nová pravidla přinášejí, je poměrně výrazné snížení finanční podpory na pořízení a instalaci tepelných čerpadel. Rozdíl v poskytované dotaci se liší podle typu čerpadla a k této změně dochází společně s nástupem zákazu používání kotlů 1. a 2. emisní třídy, ale i kotlů na tuhá paliva vyrobené před rokem 2000, kdy se emisní třídy ještě neposuzovaly.

Jak konkrétně se od 1. 9. 2024 mění výše poskytovaných dotací?

V případě nejoblíbenějších tepelných čerpadel vzduch-voda, které využívají k ohřevu vody v otopné soustavě objektu energii získanou ze vzduchu dochází k následujícím změnám:

  • Dotace na tepelné čerpadlo vzduch-voda využívané pro vytápění se snižuje z 80 000 Kč na 75 000 Kč.

  • Výše dotace na tepelné čerpadlo vzduch voda využívané pro vytápění i ohřev vody se pak snižuje ze 100 000 Kč na 90 000 Kč.

  • Pokud byste si chtěli pořídit tepelné čerpadlo vzduch voda pro vytápění a ohřev vody s podporou fotovoltaiky, na které bylo poskytováno 140 000 Kč. Tak tuto položku nyní v přehledu dotací ani nenajdete. S touto bonusovou dotací tak SFŽP již nepočítá.

K obdobnému snížení dotací na pořízení tepelného čerpadla dochází u všech jeho typů. Zároveň dochází i ke snížení dotace na zřízení fotovoltaických elektráren, a to z maximální výše 200 000 Kč na 160 000 Kč.

Ministerstvem životního prostředí avizovaná částka 130 000 Kč na výměnu tepelného čerpadla bude pak poskytována v případě pořízení a instalace tepelného čerpadla země-voda nebo voda-voda.

Další výrazné změny, které otevírají dotační programy více lidem

Ne všechny změny, které přichází od 1. 9. 2024 jsou špatné zprávy, protože jak již MŽP v červnu avizovalo, na dotace nyní dosáhne více domácností. Abyste totiž podle původních podmínek mohli čerpat dotaci na pořízení tepelného čerpadla bylo nutné, aby byl váš kotel vyroben před rokem 2000 nebo se řadil do 1. či 2. emisní třídy. Od začátku září 2024 totiž mohou využít dotaci i lidé, kteří mají kotel na tuhá fosilní paliva 3., 4. a dokonce i 5. emisní třídy.

Velkou změnou je, že o tuto dotaci si lidé nebudou žádat na krajích jako tomu bylo u kotlíkové dotace, ale pouze přes Státní fond MŽP Nová zelená úsporám nebo Nová zelená úsporám Light. Kotlíkové dotace tak jsou zcela ukončeny.

Další dotační programy a jejich proměny

Velkou proměnou pak prochází i dotace pro nízkopříjmové domácnosti. Z programu Nová zelená úsporám Light budou moci starobní důchodci, pobíratelé invalidního důchodu 3. stupně a rodiny, které čerpají přídavky na děti nebo příspěvek na bydlení čerpat dotaci nejen na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy, ale i vyšších emisních tříd.

Navíc bude možné čerpat dotaci i na další neekologické zdroje vytápění jako jsou kotle na topné oleje, elektrické vytápění, stará lokální topidla nebo plynové kotle. Maximální možná výše podpory z tohoto dotačního programu bude činit za moderní kotel na biomasu 110 000 Kč, za tepelné čerpadlo až 150 000 Kč nebo 50 000 Kč na lokální zdroje na biomasu.

Nová výše dotací a jejich forma tak otevírá dveře většímu počtu zájemců a bude tak možné využít třeba i podporu tepelné čerpadlo pro rekonstruovaný dům, který má zcela nevyhovující nebo nefunkční systém vytápění. Instalace tepelného čerpadla je totiž výhodná i při rekonstrukci starších domů, které často trpí vysokou energetickou náročností, kde může pomoci ušetřit desetitisíce korun ročně na vytápění.

Závěr

Nová pravidla pro dotace na tepelná čerpadla přinášejí řadu výhod i nevýhod pro zájemce o instalaci tohoto ekologického zdroje tepla. Neváhejte se informovat o aktuálních podmínkách dotačních programů a využijte této příležitosti ke snížení nákladů na energie a zvýšení komfortu vašeho bydlení.

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová pravidla pro dotace na tepelná čerpadla: Co se mění od 1. září 2024?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.