Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyplatí se ještě investovat do Bitcoinu?

PR článek

Bitcoin jako by pocházel z jiného světa. Cena této kryptoměny se opakovaně propadala - jen aby se o několik měsíců později zotavila. Nyní prolomila hranici 70 000 dolarů. Vyplatí se ji ještě kupovat, když je nyní "tak drahý"?

Masivní výkyvy ceny, nepochopitelná technologie, sotva regulovaná - a přesto investoři znovu a znovu vkládají důvěru v největší kryptoměnu světa a kupují ji. Fanoušky bitcoinu už nejsou jen nerdi a IT experti, ale i obyčejní lidé, jako je váš soused nebo kolega.

Od začátku roku 2023 se cena bitcoinu zvýšila více než čtyřikrát. K 1. lednu 2023 se pohybovala kolem 15 400 USD a nedávno překonala hranici 70 000 USD. To je přibližně 66 000 eur. Nebo chcete-li, 1 650 000 Kč.

Divoká jízda s Bitcoinem

Bitcoin (BTC) existuje od roku 2009 a v té době stál 1 americký dolar. Tato kryptoměna postupně nabírala na věhlasu a slovo Bitcoin se začalo hromadně skloňovat v roce 2020, kdy poprvé překonal hranici 20 000 amerických dolarů. Poté byl Bitcoin opakovaně prohlašován za mrtvý, dokud v roce 2020 opět nezačal stoupat. V té době stál jeden BTC občas 5 000 dolarů, na konci roku 2021 pak 69 000 dolarů. Další pád na úroveň kolem 20 000 dolarů následoval v roce 2022.

Někteří analytici očekávají, že tentokrát Bitcoin překoná magickou hranici 100 000 dolarů, jiní predikují i 250 000. Do budoucnosti však žádný odborník nevidí. Zvláště ne u tak volatilní investice, jakou je Bitcoin.

Vyplatí se do něj stále ještě investovat?

Základní pravidlo investic je nakupovat, když je trh dole. Teď jsme však pokořili historická maxima.

Předpovědět, jak se bude cena Bitcoinu vyvíjet v následujících týdnech a měsících, je nemožné. Stejně jako u jiných investičních tříd záleží na tom, jak sami investoři odhadnou, jak by se cena kryptoměny mohla vyvíjet. Na rozdíl například od akcií je u Bitcoinu pravděpodobnost velmi silných cenových výkyvů vyšší. To znamená, že pravděpodobnější je i ztráta investovaných peněz.

Minulé cenové trendy ukázaly, že kurz Bitcoinu po fázi růstu opět ztrácí na hodnotě a může klesnout na úroveň, která je výrazně pod současným maximem. V poslední době kryptoměna těží především z rostoucí akceptace ve finančním světě. Některé fondové společnosti uvedly na trh investiční produkty, které jsou založeny na výkonnosti Bitcoinu. To by mohlo vyvolat novou růstovou křivku. Kdo chce investovat i nyní, musí si však být vědom možného rizika velkých výkyvů kurzu.

Odpověď na tuto otázku je tedy vcelku jednoduchá. Věříte, že Bitcoin ještě poroste? Pokud ano, dává smysl do něj investovat, protože se jeho cena ještě zvýší. Pochybujete o něm? Nikdo vám žádné záruky nedá, takže pokud máte strach ze změny kurzu směrem dolů, své investice ještě zvažte.

Co je to Bitcoin?

Bitcoin je druh digitálních peněz, které se používají online. Můžete si ho představit jako normální peníze, ale místo mincí a bankovek jsou v počítači pouze čísla. Tato čísla jsou uložena ve speciálním typu počítačového databáze, které se říká blockchain. Blockchain funguje jako veřejná účetní kniha, do které se zaznamenávají všechny transakce s Bitcoiny.

Bitcoin není kontrolován vládou ani bankou, ale sítí počítačů po celém světě. Lidé mohou Bitcoiny kupovat, prodávat nebo používat jako platidlo za zboží a služby stejně jako tradiční peníze.

Ohodnoť článek

Štítky Bitcoin, kryptoměna, dolar, peníze, investice, investor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyplatí se ještě investovat do Bitcoinu?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.