Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přemýšlíte o podnikání v Praze? Na co se připravit?

PR článek

Už je to nějaký čas, co jste si začali pohrávat s myšlenkou, že zaměstnání, které máte, opustíte, a vrhnete se do vod podnikání? Ať už se chystáte v Praze otevřít malý obchůdek s řemeslnými výrobky, květinářství, papírnictví nebo obchod s nejrůznějším zbožím, naše tipy, na co se připravit, se vám mohou hodit.

Nejdůležitější je nápad

Prvním krokem k tomu, abyste rozjeli vlastní podnikání, je mít nápad. A to ne ledajaký nápad, musí jít o službu nebo produkt, který na trhu chybí nebo je po něm velká sháňka.

Chce to také odvahu

Co si budeme povídat, podnikání není pro každého, vyžaduje spoustu odvahy, trpělivosti a také sebekázně. Dokud máte stanovenou pracovní dobu od do, prostě ji dodržujete a hotovo. Když ale začnete podnikat, stanete se vlastním pánem, a to občas svádí k tomu, že si dovolíte nepracovat, nic neřešit a odpočívat. Pak se vám to zalíbí a na problém je zaděláno.

Dalším důležitým faktorem, který vás může ovlivnit, je strach. Vstupujete do neznáma, nemáte jistotu výdělku, už vám každého 15. nepřistane na účet výplata. Je třeba si uvědomit, že strach je naprosto normální, učí nás ostražitosti, opatrnosti a donutí vás mít respekt. To všechno k úspěšnému podnikání potřebujete, jen si dejte pozor, ať vám nepřeroste přes hlavu.

Živnostenský list máte?

K tomu, abyste skutečně mohli začít podnikat, nestačí mít jasno v produktu a kalkulaci nákladů, potřebujete také živnostenský list. Než se vydáte na úřad, abyste o něj požádali, měli byste si zjistit, jaký typ živnosti potřebujete.

  • Živnost volná je řešením, když chcete dělat poradenskou činnost nebo třeba zprostředkovávat služby. Nemusíte prokazovat žádnou způsobilost, stačí splnit všeobecné podmínky.
  • Živnost vázaná už vyžaduje prokázání odborné způsobilosti k dané činnosti, typickým příkladem je činnost realitního makléře.
  • řemeslné živnosti je třeba doložit splnění podmínek, tedy předložit např. výuční list, praxi v oboru apod.
  • K získání koncesované živnosti je třeba prokázat odbornou způsobilost a povolení příslušného orgánu státní správy.

Nejprve si zodpovězte pár otázek

Nápad máte, odvahu taky, strachem se zlomit nenecháte, co dál? Odpovězte si na pár základních otázek, které vám do začátku hodně pomohou.

  • Proč vůbec chcete podnikat?
  • Hodíte se na to? Nevzdáte to po prvním neúspěchu?
  • Proč jste si vybrali zrovna tento obor podnikání?
  • Čím je produkt zajímavý?
  • Čím se odlišujete od konkurence?

Vypracujte si strategii

Každý byznys potřebuje strategický plán, který odpovídá na základní otázky kolem vašeho podnikání. A to nejen v úplném počátku, ale i později. Jakou máte vizi? Čeho chcete dosáhnout a jak? Jak si stojíte vedle konkurence? Jak ji chcete předhonit? Jak dosáhnout stanovených cílů?

Jaký máte kapitál?

Tady můžete docela narazit. Je fajn mít skvělý nápad, bez dostatečného kapitálu ho ale nezrealizujete. Vaše možnosti se od výše kapitálu odvíjí, jen těžko vám někdo půjčí, když nevíte, zda na trhu uspějete. Někdy není kapitál pro začátek potřeba, stačí píle, houževnatost a až přijde na finance řada, vyřešíte je buď z vlastních zdrojů nebo pomůže půjčka pro podnikatele.

Vybudujte si tým

Sami všechno nezvládnete, jen těžko můžete řešit veškerou administrativu, vymýšlet reklamu, komunikovat se zákazníky, poskytovat jim službu nebo posílat určitý produkt. Na jednoho člověka toho je příliš, proto si kolem sebe vybudujte tým lidí, kteří vám pomohou. Může jít o pomoc s marketingem, logistikou i dalšími věcmi. Vsaďte na ty, komu můžete věřit, pracují usilovně a jsou s vámi takříkajíc na jedné vlně.

Najděte si sídlo

Tým, který jste vybudovali, se určitě nebude scházet u vás obývacím pokoji, stejně tak si tam nebudete zvát obchodní partnery. Najít vhodné místo nemusí být snadné, někdy stačí volné kancelářské prostory, pokud ale máte produkt, který je třeba někde skladovat, měl by vaším cílem být i pronájem skladu v Praze.

Všechno máte zařízené? Pak nám na závěr už nezbývá nic jiného než vám popřát úspěch.

Ohodnoť článek

Štítky podnikání, Praha, živnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přemýšlíte o podnikání v Praze? Na co se připravit?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.