Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak nejlépe spořit: Jde to i s malými částkami

PR článek

Začít tvořit finanční rezervu jde i s malými částkami. Pokud se chystáte spořit na budoucnost, vlastní bydlení, auto nebo nečekané výdaje, vytvořte si vhodnou spořící strategii. Poradíme vám, jak nejlépe spořit, abyste si každý měsíc dokázali z výplaty určitou částku odložit a časem si vytvořili dostatečný finanční polštář.

Vytvořte si plán spoření

Na začátku každého spoření si upřesněte své cíle a možnosti. Zvažte, kolik peněz jste schopní každý měsíc odkládat potom, co zaplatíte všechny nezbytné výdaje.

Ty se samozřejmě liší podle toho, jestli bydlíte ve vlastním nebo v nájmu, splácíte hypotéku, máte děti, bydlíte ve městě nebo na vesnici, případně jestli jezdíte autem nebo hromadnou dopravou.

Stanovte si také cíle svého spoření. Jinou strategii zvolíte, když spoříte na jednu konkrétní věc, nebo si chcete postupně budovat finanční rezervu na nečekané výdaje nebo pro případ výpadku příjmů. Díky tomu se můžete odrazit a zjistit, jak nejlépe spořit.  

Každopádně nečekejte například na zvýšení příjmů. Naučte se z výplaty ušetřit alespoň pár stovek každý měsíc. Postupně můžete odkládanou částku navyšovat.

Zbavte se zbytečných výdajů

Některé měsíční výdaje jsou pevně dané a moc s nimi nehnete. Všude, kde ale vidíte možnost ušetřit, zkuste zbytečné výdaje zkrouhnout na minimum. 

Projděte si třeba služby, které si předplácíte a zrušte ty, které využíváte jen minimálně. Platíte si například více streamovacích služeb, ale nemáte čas sledovat ani jednu? Zrušte je.

Jezdíte autem i tam, kam se dostanete pěšky, na kole nebo hromadnou dopravou? Zkuste auto občas nechat doma a využijte jiné možnosti dopravy.

Pozor si dejte také na impulsivní nákupy. Stanovte si například rozpočet na oblečení. Kupujte také kvalitnější věci, které vám déle vydrží.

Peníze nedržte na běžném účtu a odkládejte pravidelně

Základem úspěšného spoření je pravidelnost. Nevadí, že jeden měsíc si odložíte stranou několik tisíc a další jen pár stovek.

Důležité je naučit se odkládat peníze pravidelně. Pokud to jde, posílejte část peněz z běžného účtu například na spořicí účet hned poté, co zaplatíte nezbytné výdaje.

Nejlepší spořicí účet je takový, který si snadno založíte bez podmínek, dostanete na něm výhodný úrok a máte k němu snadný přístup například z mobilního bankovnictví.

U většiny spořicích účtů si snadno vytvoříte spořicí obálky. Ty si můžete pojmenovat podle toho, na co zrovna spoříte. Jednu obálku si vytvoříte na tvorbu rezervy, v jiné můžete postupně střádat na vysněnou dovolenou.

Na rozdíl od klasické obálky, kam si peníze také můžete odkládat, získáte na spořicím účtu několikaprocentní úrok. Díky tomu uložené peníze nebudou ztrácet hodnotu tak rychle, jako kdybyste je nechali na běžném účtu. Ten totiž zpravidla banky nijak neúročí.

Větší částky proto nedržte na běžném účtu. Tím, že je pošlete na spořicí účet je nebudete mít na očích a nebude vás tolik lákat je utratit. V případě nečekaných výdajů je ale máte během několika minut k dispozici.

Porovnejte si nabídky spořicích účtů

Téměř každá banka nabízí spořicí účet. Většinou si ho založíte v pohodlí domova, aniž byste museli na pobočku.

Při výběru vhodného spořicího účtu si zkontrolujte všechny výhody a podmínky. Například do jaké částky se peníze na spořicím účtu úročí, jestli je spořicí účet zdarma a jestli banka vyžaduje minimální vklad nebo můžete začít spořit od jakékoli částky.

Co si zkontrolovat při výběru spořicího účtu:

  • Úroková sazba – ukazuje vám, jak se vaše peníze zhodnotí. Zkontrolujte si, jaký úrok banka nabízí a jestli pro jeho získání platí další pravidla. Případně jestli je nabízený úrok časově omezený.
  • Podmínky spořicího účtu – někdy je k založení spořicího účtu nutné založit i běžný účet. Pozor si dejte také na poplatky. Spořicí účet by měl být ideálně zcela zdarma.
  • Flexibilita účtu – před založením si ověřte, že se svými penězi na spořicím účtu můžete nakládat přesně tak, jak potřebujete. Ideální je takový účet, který snadno spravujete například v mobilním bankovnictví a máte volnost při ukládání i vybírání vložených prostředků.

Ohodnoť článek

Štítky peníze, spoření, běžný účet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak nejlépe spořit: Jde to i s malými částkami  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.