Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

10 tipů pro výběr ideálního zahradního altánu pro váš dům

PR článek

Přemýšlíte nad tím, že byste si do zahrady pořídili zahradní altán? Potom se vám určitě sejde těchto 10 tipů, které vám pomohou s výběrem toho pravého pro vás a vaši zahradu!

Hledáte způsob, jak oživit vaši zahradu? Nebo byste si v ní chtěli vytvořit příjemné místo k odpočinku? Zahradní altán může být tou správnou volbou. Nejenže bude tato stavba ústředním bodem vaší zahrady, ale poskytne také přístřeší, a tak si budete moci chvíle v zahradě vychutnávat za každého počasí. Zahradní altán poskytuje stín, ale také ochranu před sluncem, díky čemuž je skvělým místem na různé aktivity. Altány jsou víceúčelové a lze je využívat prakticky na cokoliv, ať už je to odpočinek, záhadná posezení, oslavy, grilovačky, ale dokonce i na svatbu!

Výběr toho správného altánu, který bude dokonale sloužit vašim potřebám, se však může zdát jako náročný úkol. Zejména vzhledem k množství různých typů, modelů ale i materiálů altánků, které jsou v současnosti na trhu. Nemusíte se však obávat, v tomto článku vám nabízíme 10 tipů pro výběr ideálního altánu pro vás a vaše potřeby. Čtěte dále a dozvíte se, co vše je vhodné při výběru altánku zohlednit.

1. K jakému účelu budete zahradní altán využívat?

Předtím, než se pustíte do hledání vašeho vysněného altánu, měli byste mít jasnou představu, k jakým účelům budete chtít svůj zahradní altán primárně využívat. I přesto, že altány jsou obecně víceúčelové, existují ty vhodnější a méně vhodné pro různé druhy účelů. Chtěli byste, aby byl altán místem k odpočinku a relaxaci? Bude klidným útočištěm na zahradě, umístěné někde v zátiší? Nebo spíše ústředním prvkem zahrady uprostřed všeho dění na přátelská posezení či oslavy? Pokud víte, k čemu chcete zahradní altán využívat, může vám to zjednodušit jeho výběr.

2. Definujte váš rozpočet

Rozpočet je jedním z hlavních faktorů při výběru altánu, který jde ruku v ruce s velikostí i materiálem. Čím je altán větší, tím bude i jeho cena vyšší. Rovněž, cen dřevěných altánků bude vyšší než cena těch plastových. Pro začátek je proto vhodné nastavit si rozpočet na projekt altánku. Potom se při výběru můžete odvíjet od vašich možností a hledat řešení, které do nich bude zapadat.

3. Vyberte si vhodnou velikost altánu

Při výběru velikosti altánu byste měli mít jasnou představu o dostupnosti prostoru a místě, kam jej umístíte. Ujistěte se, že model altánu, který si vyberete, se hodí do oblasti, kde jej chcete postavit a pro účely, pro které jej chcete využívat. Pokud ho chcete jen k odpočinku pro vás, postačí vám menší zahradní altán. Na zahradní stolování s rodinou či přáteli se však bude hodit altán o větších rozměrech. Nejčastější velikost zahradních altánů je 3 x 3 metry u altánků se čtvercovým půdorysem, nebo průměr 4 m u šestiúhelníkových altánků. Ty jsou vhodné jak pro relaxaci, tak pro menší zahradní posezení.

4. Vyberte si tvar altánku, který se vám líbí nejvíce

Kromě velikosti altánu je dalším kritériem také jeho tvar. Zahradní altány mají různé půdorysy, nejčastěji čtvercový, šestiúhelníkový nebo osmiúhelníkový. Tady záleží na vašem vkusu a preferencích. Vyberte si takový tvar altánu, který se vám zamlouvá co nejvíce.

5. Vyberte si materiál pro váš zahradní altán

Důležitým aspektem při výběru je také materiál zahradních altánků. Nejčastější volbou bývají dřevěné altány, ale na trhu naleznete také kovové či plastové altány. Opět, i při výběru materiálu záleží na vašem rozpočtu, účelu altánu ale i možnostech zahrady či pozemku. Dřevo je přírodní a estetický materiál, a tak se hodí skvěle pro altánky určené pro příjemné posezení či relax, ale i pro venkovní stolování. Dřevo je také stabilní, pevné a je-li kvalitní, má také vysokou odolnost a trvanlivost. Výhodou také je, že různé druhy dřeva poskytují různé vzhledy a textury.

Podívejme se na porovnání jednotlivých materiálů pro zahradní altány z hlediska designu, trvanlivosti a údržby:

  • dřevo – příjemný a harmonický design, navozuje spojení s přírodou, hodí se do moderních i tradičních zahrad; pevná a silná konstrukce, méně odolný vůči vlhkosti a hmyzu (odolnost lze zvýšit ochrannými nátěry); vyžaduje pravidelnou údržbu,
  • kov – moderní design; relativně pevná konstrukce (altány vyrobené z hliníku mají také menší váhu); vyžadují minimální údržbu (třeba však dát pozor na rez),
  • plast – několik možností designů, lehká, ale méně stabilní konstrukce; odolný vůči povětrnostním vlivům, pozor však na silný vítr; vyžaduje příležitostné očištění.

Každý materiál zahradního altánu má své výhody i nevýhody. Zatímco u dřeva máte jistotu, že bude altán pevný a stabilní, bude vyžadovat pravidelnou péči. Kovový zahradní altán zase možná nepotřebuje údržbu, ale nenabízí takový level pohodlí, jako dřevěný altán. Plastový altán může být finančně nejméně náročnou alternativou, ale je spíše jen dočasným a méně stabilním řešením.

6. Chcete dočasný altán nebo trvalé řešení?

Pokud hledáte jen dočasné a rychlé řešení, jak si na zahradě vytvořit zastřešené místo k posezení, pak vám postačí i plastový altán, který můžete skládat a rozkládat a také přemísťovat podle potřeby. Pokud ovšem hledáte trvalé řešení, pak byste mohli zvážit dřevěný zahradní altán. Mnohé z nich se pevně připevňují k zemi, například pomocí betonových patek, a tak budete mít zaručenou jistotu stability a pevnosti altánu. Rozhodnete-li se pro trvalé umístění altánu, pak je klíčový i výběr správného místa.

7. Kam umístit zahradní altán?

Umístění altánu je důležitým hlediskem, chcete-li aby fungoval s celkovou estetikou ale i funkčností zahradního prostoru. Výběr vhodného místa se bude odvíjet od velikosti altánu, ale i míry soukromí, které si chcete v altánku zajistit. Chcete-li v altánku nerušeně odpočívat a vyhnout se zvědavým očím kolemjdoucích či sousedů, umístěte altán do zátiší mezi keře či stromy. Pokud by měl být altán centrem dění na zahradě, pak jej klidně umístěte i do středu zahrady, například mezi chodníčky. Při umístění zvažte také výhled do zahrady – strategické umístění může zvýraznit výhled na věci, které chcete vidět a zablokovat ty, které nechcete. Při výběru místa pro altán zvažte i přístupnost a také rovnost a stabilitu povrchu, na který altán budete umisťovat.

8. Vyberte si typ altánu, který se vám líbí nejvíce

Kromě materiálů, velikosti a tvaru altánů existují i různé typy, jako například kupolové altány, altány s rovnou nebo sedlovou střechou či dokonce i uzavíratelné altány. Uzavíratelný altán, který jistým způsobem připomíná zahradní domek, by mohl být vhodnou volbou tehdy, když chcete svůj altán využívat během celého roku a za každého počasí.

9. Budete mít čas na údržbu altánku?

Požadavky na údržbu altánu se liší v závislosti na materiálu. Dřevěný zahradní altán vyžaduje pravidelnou péči, aby se zabezpečila ochrana dřeva před škůdci. Ochranný nátěr by se měl provádět alespoň jednou za dva roky. Kovové či plastové altány nevyžadují téměř žádnou údržbu, nebereme-li v úvahu jejich občasné očištění a ochranu proti rzi u kovových altánků.

10. Doplňky a vybavení altánku

Před výběrem altánu zvažte, zda byste do něj eventuálně chtěli zajistit přívod vody či elektřiny, abyste jeho prostor mohli efektivně využívat. Od toho se bude odvíjet výběr materiálu, ale také umístění altánu v zahradě (například v blízkosti elektrické přípojky nebo v blízkosti domu). Zvažte také, jestli do altánku budete chtít umístit zahradní nábytek a jiné doplňky, jako například gril, abyste si uměli vybrat dostačující velikost altánu.

Při výběru altánu určitě berte v úvahu také povahu zahrady, váš vkus a preference a vyberte si takový design, který bude v souladu se stylem vaší zahrady. Pokud si již vyberete svůj vysněný zahradní altán, nezapomeňte si ověřit náležitosti týkající se stavebního povolení či ohlášení. Pokud by se vám na zahradu hodila dříve uzavřená stavba, můžete zvolit zahradní domek, který lze využívat nejen jako zahradní domek na nářadí, ale tím, že mnohé domky disponují také terasou, spojuje příjemné s užitečným.

Ohodnoť článek

Štítky altán, zahrada, materiál, zahradní altán, zahradní domek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

10 tipů pro výběr ideálního zahradního altánu pro váš dům  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.