Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sražený autobus nebo neposlušné sáňky za desítky tisíc. Aneb s čím (ne)pomůže pojištění odpovědnosti

PR článek

Přehlédnout rozjíždějící se autobus, být jím sražený a ještě zaplatit škodu 36 000 Kč za rozbití čelního skla. Vlastním tělem. Tomu se říká „den blbec“. Nicméně i s takovými příběhy se potkávají české pojišťovny v rámci pojištění odpovědnosti. V tomto případě konkrétně KB Pojišťovna. Zkrátka, neštěstí opravdu nechodí po horách, ale po lidech.

I když… ať jsme spravedliví, ke kuriózním situacím dochází i na horách. Důkazem budiž další z příběhů, které napsal sám život: „Synovi ujely ze sjezdovky saně. A protože byla zledovatělá, dojely až dolů a narazily do zaparkovaného vozidla.“ Úsměvná historka? Jen do chvíle, než přišel účet za způsobenou škodu. Ta byla 26 905 korun.

Pojištění odpovědnosti kryje nejen škody na majetku, ale i na zdraví

I tady ale pomohlo pojištění odpovědnosti. Někdy se můžete setkat i s označením „pojistka na blbost“. Jeho úkolem je, laicky řečeno, pomoci vám pokrýt škody v případě, že neúmyslně způsobíte škodu někomu jinému. Ať už majetkovou, nebo dokonce na zdraví – obvykle totiž pojištění odpovědnosti zahrnuje i nároky zdravotních pojišťoven a pokrývá i náklady na léčbu, bolestné, případně i ušlou mzdu.

Pokud by tedy v úvodu zmíněné sáňky cestou dolů po sjezdovce srazily a způsobily újmu i některému z lyžařů a ten si třeba zlomil nohu, uhradila by pojišťovna z pojištění odpovědnosti i tyto náklady. A to obvykle i v případě, kdy škodu nezpůsobila dospělá osoba, která pojištění sjednávala. Například u KB pojišťovny kryje pojištění odpovědnosti celou rodinu, a to včetně dětí a domácích mazlíčků.

Když se váš mazlíček „utrhne ze řetězu“ může pomoci pojištění odpovědnosti

Á propos, domácí mazlíčci. Zápis pojistné události „Poškozený přepadl přes mého psa a při pádu si poranil koleno“ zní celkem nevinně. Dokud tedy nedojde na konečné zúčtování. Tady se částka zastavila až na 264 538 korunách. To pes z dalšího příběhu je vlastně žabař: „Vysmekl se mi, pootevřenou brankou vběhl dovnitř a pokousal kočičku. Ta ještě stále chodí na kontroly a zatím je to kolem 20 000 Kč,“ psal dotyčný. Účet za péči veterináře se nakonec vyšplhal až na 33 096 korun. I ten ale naštěstí pokryla pojistka.  

Když mluvíme o celé rodině, pak pojištění odpovědnosti v takovém případě pomůže i v okamžiku, kdy vaši potomci poznávají a objevují svět. Po svém. Jako v dalším případě. „Syn házel z terasy kamínky a poškodil zaparkované sousedovo auto. Poškodil kapotu a čelní sklo.“ Škoda? Bez pár korun 50 000 Kč.

Pojištění odpovědnosti jako „doplněk“ k pojištění majetku

Často ale lidé pojištění odpovědnosti uplatňují v souvislosti se škodami a nehodami, ke kterým dochází v domácnostech.      Škodu z vámi nezaviněné příčiny na vybavení vlastního bytu, případně na samotné nemovitosti vám v takovém případě pokryje pojištění majetku. Ale škodu na sousedově kuchyňské lince nebo omítkách kvůli u vás prasklé trubce nebo hadici vyřeší právě pojištění odpovědnosti. Ostatně, právě události spojené s vodou a vodovodní škody, jsou vůbec ty nejčastější pojistné události v domácnosti

V souvislostmi s nemovitostmi a odpovědností je pak dobré rozlišovat ještě jeden zásadní fakt: Takzvanou občanskou odpovědnost a odpovědnost z vlastnictví nebo nájmu nemovitosti. Pokud vaše pojištění odpovědnosti pokrývá i druhou oblast, pak jste pojištění i pro případ, že škodu na majetku nebo zdraví napáchá právě nemovitost.

Co konkrétně si představit? Třeba uvolněnou střešní tašku, která spadne a trefí dole zaparkované auto, nebo, nedej bože, kolemjdoucího. KB Pojišťovna nabízí právě kombinaci odpovědnosti občanské s odpovědností spojené s nemovitostmi.

Ohodnoť článek

Štítky pojištění, nemovitost, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sražený autobus nebo neposlušné sáňky za desítky tisíc. Aneb s čím (ne)pomůže pojištění odpovědnosti  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.