Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Od začátku roku ubylo na čtvrt milionu exekucí. Jaký bude další vývoj?

PR článek

V CEE ubylo na čtvrt milionu exekucí. Jaký bude výsledek ke konci roku 2022? A co stojí za pozitivní změnou?

Přísnější legislativa pro poskytovatele a odpovědnější přístup spotřebitelů

K základním faktorům, které v posledních letech ovlivňují počty aktivních i latentních exekucí, patří pravděpodobně následující tři, jež lze považovat za nejsilnější:

  • velké změny v legislativě - zejména přijetí zcela nového zákona o spotřebitelském úvěru a nastavení silnějších pravomocí finančního arbitra, znepravomocnění části exekucí, které byly vyhlášeny na základě rozhodčích doložek a jiných (později) protiprávních kroků
  • iniciativy pro pomoc lidem při zastavování nepravomocných exekucí - například Exekutor má smůlu, či Mapa exekucí
  • postupné zvyšování znalostí spotřebitelů v oblasti půjček a větší dbalost na odpovědné zadlužování - spotřebitelé stále častěji přicházejí jak k bankám, tak do nebankovních společností s již poměrně velkou zásobou informací, díky nimž si vyberou úvěr výhodnější. Využívají například možnost předem si porovnat půjčky na jednom místě v online srovnávačích, například Bezvamoney.cz. Vedle částky, doby splácení a ceny úvěru tu totiž pohodlně najdou i základní podmínky úvěru a jeho flexibilitu (možnosti zdarma odkladu splátky, jejího snížení nebo předčasného splacení). To pomáhá v kvalitnějším rozhodování.

Do dokonalosti máme však stále daleko

Statistiky z Centrální evidence exekucí (CEE), kterou spravuje Exekutorská komora České republiky, ukazují za první pololetí roku 2022 příznivý vývoj v počtu exekucí. Pokud se o exekuce aktivně nezajímáte, pravděpodobně vás překvapí jejich stále ještě vysoký počet: k 30. 6. 2022 byly v CEE vedeny 4 165 938 exekucí.

Koncem roku 2021 bylo v záznamech CEE 4 426 812 exekucí, koncem roku 2020 to byly 4 421 557 exekucí, koncem roku 2019 vedla CEE záznam o 4 500 000 exekucích. A a v posledních letech nejvyšší číslo se vztahuje k roku 2018, kdy Exekutorská komora evidovala a prováděla 4 679 200 exekucí.

Jak se statistika vyvine do konce roku 2022? Milostivé léto ji pomůže brzdit

V roce 2022 panují dvě protichůdné podmínky, které se na exekucích projeví opačnými tendencemi. Jako první uveďme Milostivé léto, díky kterému jsou již podruhé ukončovány tisíce exekucí vyžádaných jak věřiteli z veřejného sektoru, tak i bankami a některými nebankovními společnostmi.

O kolik se podaří touto akcí celkový počet exekucí snížit, zatím není známo. 15. listopad 2022 byl nejzazším termínem pro oslovení exekutora a žádost o vydání potřebných podkladů pro právoplatné zastavení exekuce pouze úhradou jistiny a správního poplatku.

Spousta nových exekucí však teprve přijde, zaviní je energetická krize

Avizovaným opačným trendem pak je plošná inflace, zdražování hypoték i běžných úvěrů a především extrémní zdražování energií. Ty podporují nárůst počtu nových exekucí. Odborníci očekávají strmé tempo růstu v oblasti exekucí ještě před koncem roku 2022 a zejména v roce 2023, kdy na domácnosti v plné míře dolehne topná sezona, refinancování hypoték a vyšší výdaje na stále dražší zboží denní spotřeby.

Výkazy krajských soudů, které měsíc co měsíc zveřejňují počty nově vyhlášených exekucí, nám ukazují, že od začátku roku 2022 do konce října 2022 uvalily soudy již 372 633 nových exekucí. Z toho 230 982 exekucí během prvního pololetí, 104 887 nových exekucí během července až září 2022 a 36 764 exekucí jen během měsíce října 2022. Pro větší přehlednost uvádíme v tabulace za jednotlivé měsíce od července do října 2022:

Tabulka: Počty nových exekucí ve všech krajích ČR od července do října 2022:

Měsíc roku 2022 Počet nových exekucí vyhlášených krajskými soudy
Červenec 34 178
Srpen 34 596
Září 36 113
Říjen 36 764

Zdroj: Justice.cz

Jasně rostoucí trend významně zvyšuje pravděpodobnost, že koncem roku 2022 se s celkovým počtem exekucí dostaneme zpět na čísla z konce roku 2021, bez ohledu na počet ukončených exekucí během akcí Milostivé léto a Milostivé léto II.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od začátku roku ubylo na čtvrt milionu exekucí. Jaký bude další vývoj?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.