Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chcete pomoci ostatním? Za darování krevní plazmy vás čeká vyšší finanční náhrada

PR článek

Pomáháte rádi lidem a dodržujete zásady zdravého životního stylu? Vážíte minimálně 50 kilogramů a bylo vám již 18 let? Pokud jste na všechny otázky odpověděli kladně, a ještě nepatříte k dárcům krevní plazmy, máte jedinečnou příležitost přidat se k nim. Za darování krevní plazmy vás navíc čeká vyšší finanční náhrada, než byla doposud.

Jak odběr krevní plazmy probíhá a k čemu ji vlastně lékaři využijí? Přinášíme vám odpovědi na nejčastější otázky spojené s odběrem krevní plazmy.

Darování krevní plazmy nebolí

Darování plazmy je zcela dobrovolné a k jejímu odběru se můžete přihlásit v libovolném odběrovém centru. Odběr krevní plazmy nebolí a celý proces trvá přibližně šedesát minut. Jediné, co vám může být nepříjemné, je vpich. Ale ten je srovnatelný s běžným odběrem krve u lékaře. Než je odběr dokončen, je dárci podán ohřátý fyziologický roztok, který plazmu zastoupí v krevním oběhu, dokud se sama neobnoví. Nemusíte se tedy ničeho obávat.

Kdo může darovat krevní plazmu?

Podmínky darování plazmy nejsou vůbec striktní. Darovat ji může jakýkoli zdravý a plnoletý jedinec. Aby se potvrdilo, že je dárce opravdu v dobrém zdravotním stavu, před prvním odběrem krevní plazmy podstoupí lékařské vyšetření a kontrolní odběr krve. Některé chirurgické zákroky a prodělaná onemocnění vás mohou na chvíli ze seznamu vhodných dárců vyřadit, ale jakmile uplyne stanovená doba, opět se můžete k dárcovství krevní plazmy vrátit.

Krevní plazma zachraňuje životy

Krevní plazmy je stále nedostatek. Počet lidí, kteří krevní plazmu potřebují, převyšuje počet dárců. Přitom je plazma naprosto nepostradatelná při řadě operací a při léčbě některých nemocí. Krevní plazma je tekutá část krve a tvoří více jak polovinu jejího objemu. Bohužel ji nelze vyrobit uměle, proto je dobrovolné dárcovství jediným způsobem, jak ji získat.

Za darování krevní plazmy dostanete finanční náhradu

Aby byli lidé k darování krevní plazmy motivováni, za každý odběr získají finanční bonus. Například firma Europlasma, která má svá odběrová centra na pražském Chodově a Černém Mostě, aktuálně zvýšila finanční náhradu na 800 Kč za odběr. Odměna za darování krevní plazmy je tedy velmi příjemná. Kromě dobrého pocitu totiž za hodinu svého času dostanete peněžní náhradu a bude vám poskytnuto i menší občerstvení.

Jak se připravit na odběr krevní plazmy

Pokud přemýšlíte o svém prvním odběru krevní plazmy, nezapomeňte se před ním dobře najíst. Hlídejte si svůj příjem tekutin a snažte se vypít alespoň půl litru tekutin. Tučným a mastným pokrmům se alespoň 24 hodin před odběrem vyhněte obloukem. Také si dopřejte dostatek kvalitního spánku. Jste-li kuřáci, odpusťte si před odběrem cigaretu a počkejte s ní až po odběru. Také se v den odběru nevěnujte fyzicky náročné aktivitě.

Jak probíhá odběr krevní plazmy

Při příchodu do odběrového centra se nahlásíte na recepci, kde o vás budou již vědět, protože jste se dopředu objednali na jasně stanovený termín. Jakmile úspěšně absolvujete vstupní prohlídky, dostavíte se do odběrového sálu, kde bude probíhat samotný odběr. Během odběru budete neustále pod dohledem odborníků, kteří vás budou hlídat a pečovat o vás. Aby šel odběr hladce, můžete během něj konzumovat některý z nabízených nápojů, samozřejmě podle svého výběru. Po ukončení odběru vám bude podáno občerstvení a vyplacena finanční odměna.

Odběr krevní plazmy nebolí, trvá přibližně hodinu a budete za něj odměněni dvojnásobně. Kromě dobrého pocitu vám bude vyplacena i finanční odměna. Chcete-li udělat dobrý skutek a zachránit někomu život, staňte se dárcem krevní plazmy. Darovat krevní plazmu můžete pravidelně každých 14 dní.

Ohodnoť článek

Štítky krevní plazma, plazma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete pomoci ostatním? Za darování krevní plazmy vás čeká vyšší finanční náhrada  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.