Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze se potvrdil šestý případ opičích neštovic. Cizinec je v domácí izolaci

V Praze byl potvrzen šestý případ opičích neštovic. Informoval o tom mluvčí Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zbyněk Boublík. Osoba ve věku 34 let s občanstvím jedné ze zemí Evropské unie je podle něj po vyšetření na specializovaném oddělení nemocnice v domácí izolaci.

První případ v České republice Státní zdravotní ústav předběžně potvrdil před osmi dny. Odborníci tvrdí, že riziko šíření v populaci je nízké.

„Bylo zahájeno detailní epidemiologické šetření, které v současnosti stále probíhá," dodal Boublík k novému případu. Při epidemiologickém šetření hygienici podobně jako u covidu-19 a dalších infekčních nemocí dohledávají rizikové kontakty nakaženého. U opičích neštovic jde o blízký a dlouhodobý kontakt, například sexuální.

U šestého pacienta se podle mluvčího objevily příznaky neštovic, kterými jsou zvýšená teplota, zimnice, únava, bolest hlavy a kožní pigmentace na některých částech těla. Nejtypičtějším příznakem jsou puchýřky na kůži, které se objevují po třech dnech.

Z předchozích pěti pacientů podle vyjádření pražských hygieniků dva pobývali nedávno na dovolené na Kanárských ostrovech, jedna z nich se účastnila hudebního festivalu. Další dva hygienici spojili s festivalem v belgických Antverpách na začátku května. Poslední nakažený pobýval v Portugalsku. „Část z pozitivně testovaných má některá přidružená onemocnění," uvedli hygienici bez dalších podrobností.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CDC/ Brian W.J. Mahy

Štítky neštovice, pacienti, nákaza, nemocnice, izolace, Praha, opičí neštovice, Evropská unie, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Státní zdravotní ústav, Česko, Portugalsko, Kanárské ostrovy, Antverpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se potvrdil šestý případ opičích neštovic. Cizinec je v domácí izolaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.