Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Praze narůstá počet zdravotníků nakažených covidem. Možné problémy vyřeší pracovní karanténa

Roste počet zdravotníků nakažených covidem-19, nejvíc jich je v Praze. Vyplývá to z dat, která poslancům tento týden prezentoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Provoz pražských nemocnic to ale zatím nijak neomezuje, a to díky malému množství pacientům s covidem-19 i pracovní karanténě. Zařízení se ale připravují i na případné zhoršení.

Obavy ze zhoršení situace

„Zastavil se propad nově diagnostikovaných. Roste to, ale zatím ne nějak dramaticky,“ řekl Dušek. Podobně se vyvíjí i nákazy u zaměstnanců pobytových zařízení sociálních služeb. „Jde o populaci hodně proočkovanou, to je jedním z důvodů,“ dodal. Obává se ale, že dojde ještě ke zhoršení.

Neočkovaní zdravotníci z lůžkových zařízení a pracovníci pobytových sociálních služeb se musí už od listopadu povinně jednou týdně testovat antigenním testem. Nemůže jít ale o samotest, vzorek musí odebrat profesionál. Vláda minulý týden rozhodla, že od pondělí se povinnost týká zaměstnanců všech zdravotnických zařízení včetně ambulantních. Výjimka pro očkované a ty, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce ale zůstala.

Pandemie covidu je krizí odborníků

Pandemie covidu není jedna krize, ale mnoho krizí v jedné. Jednou z nich je krize důvěry v odborníky. Proč jsme jim přestali věřit? Proč je to špatně a co se s tím dá udělat?

Prahu zasáhl omikron

Podle dat bylo k úterý v celém Česku pozitivně testovaných zdravotníků zhruba 3300, z nich více než 1000 v Praze. V dalších nejhorších krajích - Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském, je nakažených méně než třetina. Další zdravotníci musí být v karanténě kvůli rizikovému kontaktu nebo zůstávat doma s dítětem v karanténě či izolaci. Podle Duška je Praha zasažená novou variantou omikron dříve než zbytek republiky, proto jsou aktuálně tamní přírůstky nově nakažených nejvyšší.

Například Fakultní nemocnice Motol má podle mluvčí Pavlíny Dankové v izolaci 140 zaměstnanců, což podle ní při 6500 zaměstnanců nepředstavuje žádný problém. Podobný počet chybí také ve Fakultní nemocnici Bulovka.

Chorloj, Virohrady a Marodní třída slaví úspěch. Jde o nejlepší reklamní kampaň České republiky

Kampaň na podporu očkování, kterou pro pražský magistrát zdarma připravila agentura DDB Prague, byla vyhodnocena jako nejlepší reklamní kampaň v České republice za rok 2021. Vyhodnotili to odborníci na marketing v rámci dlouhodobého projektu...

Chod nemocnic a pracovní karanténa

„Chod nemocnice to v tuto chvíli nijak neohrožuje jednak proto, že zaměstnanci nemocnice spadají do vyhlášené výjimky, která povoluje za přísných hygienických podmínek práci i v době karantény a také proto, že počty nakažených hospitalizovaných pacientů nadále klesají,“ sdělila mluvčí nemocnice Eva Libigerová. V pátek jich nemocnice měla 34, v Motole jich bylo 25.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má 112 zaměstnanců nemocných a dalších 61 v karanténě, zhruba polovina podle Martiny Voráčkové z tiskového oddělení přibyla za poslední týden. Také tamní nemocnice chce v případě, že by bylo poskytování zdravotních služeb ohroženo, využívat pracovní karanténu. „Bude informována místně příslušná hygienická stanice a bude navrženo pro konkrétní asymptomatické pracovníky stanovit taková karanténní opatření, která umožní výkon práce,“ vysvětlila.

Fakultní Thomayerova nemocnice má podle mluvčího Petra Sulka zhruba 40 nakažených zdravotníků s covidem-19 v izolaci a dalších 20 v karanténě. Pacientů s covidem-19 má nemocnice 42.

„Tento počet ukazuje nový trend a sice v tom, že počty nemocných zdravotníků a pacientů se začínají vyrovnávat. To je opak toho, co jsme zažívali při předchozích koronavirových vlnách, kdy byla nemocnost u pacientů daleko vyšší než u našich zdravotníků,“ sdělil Sulka. Pro zhoršení situace má nemocnice podle informací vypracované krizové plány vyzkoušené v předchozích vlnách epidemie, které zahrnují změny organizace práce nebo personální výpomoc mezi pracovišti.

Covid omezuje zápolení mladých tenistů o návštěvu na Wimbledonu

Na uplynulý víkend 15. až 17. ledna 2022 naplánovali pořadatelé v rámci Race to Wimbledon turnaje mladšího žactva, mini tenisu a baby tenisu. Situace, kterou způsobuje nemoc covid-19 je však donutila změnit plány a turnaje obou neregistrovaných...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Motol

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Praha, karanténa, COVID-19, zdravotnický pracovník, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek, Fakultní nemocnice v Motole, Pavlína Danková, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Nemocnice Na Bulovce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze narůstá počet zdravotníků nakažených covidem. Možné problémy vyřeší pracovní karanténa  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.