Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Týden mozku se uskuteční on-line. Nabídne přednášky i trénink paměti

Festival Týden mozku, který se kvůli koronaviru uskuteční on-line, začne v pondělí a potrvá až do 21. března. Program přinese přednášky o spánkové medicíně nebo chemii a možném využití psychedelik či trénink paměti. Hlavním pilířem bude série třinácti popularizačních přednášek odborníků v teoretických i klinických neurovědách.

Spánková medicína, příčiny deprese i posedlost zdravým životním stylem

Neuroložka Soňa Nevšímalová představí pokroky ve spánkové medicíně, psychiatr Cyril Höschl bude hovořit o příčinách, rozvoji i léčbě deprese. Nezdravou posedlostí zdravým životním stylem a poruchou příjmu potravy se bude zabývat psychiatrička Hana Papežová. Všechny přednášky budou lidé moci sledovat na facebooku festivalu a YouTube kanálu AV ČR, v plánu jsou i on-line diskuse.

Součástí festivalu budou podle jeho zakladatele Josefa Syky také informace o tom, jaký dopad může mít na činnost mozku koronavirus. Odborníci se budou věnovat i dlouhodobým následkům pandemie na duševní stav.

On-line workshop trénování paměti a efektivních metod učení

Součástí Týdne mozku bude i doprovodný program, který nabídne například on-line workshop trénování paměti a efektivních metod učení i procvičování mozku pro předškoláky. Lidé budou moci skrze vituální prohlídku nahlédnout do špičkových laboratoří v brněnském výzkumném centru CEITEC. Další přednášky budou třeba o výzkumu Alzheimerovy choroby, chemii psychedelických látek i možnostech jejich využití v psychiatrické praxi, nebo diagnostice a léčbě mozkových nádorů.

Týden mozku se letos koná již po dvaadvacáté. Akci pořádá Akademie věd ve spolupráci s Ústavem experimentální medicíny AV a Českou společností pro neurovědy. Festival je součástí celosvětové kampaně Brain Awareness Week za zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech ve výzkumu mozku.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto tydenmozku.cz, Jana Plavec

Štítky ČR, věda, zdraví, Týden mozku, festival, on-line, přednáška, lékařství, Akademie věd České republiky, Cyril Höschl, Soňa Nevšímalová, Hana Papežová, Josef Syka, Facebook, Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky, CEITEC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Týden mozku se uskuteční on-line. Nabídne přednášky i trénink paměti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.