Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražští záchranáři o prázdninách zasahovali u skoro 22 tisíc událostí

Celkem 21 832 událostí řešily o prázdninách operátorky Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Meziročně se jedná o nárůst o 1500 událostí. Ze všech případů transportovali záchranáři po ošetření na jednotky intenzivní péče 900 pacientů. Záchranáři v červenci a srpnu poskytli péči téměř 300 pacientům s potvrzenou diagnózou covid-19. O více než polovinu se zvýšil počet pacientů ošetřených po bodnutí hmyzem.

Záchranáři v červenci a srpnu provedli dohromady 2200 odběrů na koronavirus. Posádky jsou vybaveny dostatkem ochranných pomůcek, samozřejmostí jsou celoobličejové masky a polomasky s dýchacími filtry s vysokým stupněm ochrany.

Pomoc covid-19 pozitivním pacientům

Také během prázdnin záchranáři zasahovali ve zvýšeném stupni ochrany kvůli pandemii koronaviru. Celkem záchranáři poskytli péči při různých typech událostí 272 pacientům, u kterých byla tato nemoc diagnostikována. Pražská záchranka také zajišťuje provoz a koordinaci vozů, jejichž posádky odebírají vzorky na covid-19.

Připravenost do budoucna je samozřejmostí

Ředitel ZZS HMP, Petr Kolouch, uvádí, že je jeho tým rovněž připraven na podzim i následující měsíce, aby byl vždy včas tam, kde jej budou pacienti potřebovat. „Bude-li to situace ohledně pandemie covid-19 vyžadovat, aktivujeme znovu i ‚létající‘ krizový tým, který poskytuje asistenci ohroženým zařízením, jako jsou například domovy seniorů,“ dodává.

Přibylo případů bodnutí hmyzem

Lidé alergičtí na bodnutí hmyzem u sebe mívají injekci obsahující dávku adrenalinu, například adrenalinové pero, jehož použití je velmi snadné.

O prázdninách záchranáři ošetřili také 132 pacientů, kteří potřebovali zdravotnickou péči po bodnutí včelou, vosou či sršní. Oproti loňsku se jedná o více než poloviční nárůst. U některých jedinců může bodnutí hmyzem vyvolat anafylaxi – což je život ohrožující reakce.

80 resuscitací a 124 případů pro leteckou záchranku

Pražští záchranáři během prázdnin provedli více než 80 resuscitací, poskytli péči 50 lidem, kteří zkolabovali kvůli vysokým teplotám a pomohli více než 1700 pacientům s dušností. Čtyřikrát z celkem sedmi případů tonutí letěla posádka letecké záchranné služby. Tato posádka během prázdnin poté vzlétla celkem 124krát.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/ZZSPraha

Štítky ZZS, záchranáři, Praha, prázdniny, pacient, COVID-19, hmyz, pandemie covidu-19, Petr Kolouch, Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři o prázdninách zasahovali u skoro 22 tisíc událostí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.