Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: Stavbě pavilonů v IKEM bude předcházet rekonstrukce za 100 milionů korun

Stavbě nových pavilonů v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) za miliardu korun bude předcházet investice rozšíření energocentra za 99 milionů korun. Nemocnice dá necelou třetinu částky, zbytek ministerstvo. Podle ředitele IKEM Michala Stiborka by měla být hotová za 11 měsíců a zajistí dostatečný příkon elektrické energie pro nové budovy. Uvedl to v tiskové zprávě.

Nové energocentrum bude navazovat na stávající a z velké části bude zapuštěné do terénu u Vídeňské ulice. Stejně jako na větší zakázku na stavbu nových pavilonů G1 a G2 dohlíží i na tuto zakázku Transparency International. "Děláme ho zejména pro to, abychom měli nejvyšší možnou jistotu, že vše proběhne transparentně, dle zákonů a podle světových standardů," uvedl náměstek ředitele IKEM pro investice a investiční výstavbu Lubomír Matěna.

Nové pavilony, které jsou rekonstrukcí energocentra podmíněné, by se měly otevřít v roce 2023. Zhruba 600 milionů korun na projekt za miliardu přislíbil stát. V budově dvou propojených pavilonů bude umístěn nový centrální urgentní příjem, přesune se do ní oddělení ARO, kardiologická, metabolická a angiologická jednotka intenzivní péče. Vznikne tak 56 nových lůžek, které umožní zvýšit počty transplantací.

IKEM je největší transplantační centrum v Česku, loni jeho lékaři pacientům vyměnili přes 500 orgánů. Spolu s Vídní a Berlínem patří mezi největší v Evropě. Zařízení se o pacienty stará i po transplantacích, v současné době je jich asi 5000. V ambulancích je celkem ošetřeno 162 500 pacientů za rok, hospitalizováno je 11 500 lidí.

Autoři | Foto IKEM

Štítky ČR, nemocnice, stavby, energie, IKEM, Institut klinické a experimentální medicíny, pavilon, pacient, Transparency International, Evropa, Česko, Berlín, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stavbě pavilonů v IKEM bude předcházet rekonstrukce za 100 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.