Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice v Praze se postupně vrací do běžného režimu. Vrací se k péči, která není nezbytně nutná

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze se chce v tomto a následujícím týdnu na všech klinikách vrátit do běžného provozu. Řekla to mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Další pražské nemocnice plánují začít standardní provoz obnovovat rovněž od příštího týdne, jiné čekají na vývoj situace ohledně pandemie nového typu koronaviru.

Péče, která není nezbytně nutná

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tento týden uvedl, že nemocnice mohou začít poskytovat i péči, která není nezbytně nutná, což měly od poloviny března vládou zakázáno.

„V tuto chvíli se začíná provoz nemocnice vracet do normálních kolejí. Počítáme, že se postupně během tohoto a příštího týdne na všech klinikách rozběhne běžný provoz. Samozřejmě s ohledem na koronavirovou pandemii a při zachování všech bezpečnostních a hygienických doporučení," uvedla Heřmánková. Nemocnice podle ní má i s trvající péčí o pacienty nakažené covid-19, kterých je 12, dostatek personálu i prostor.

V Motole od příštího pondělí

Největší pražská nemocnice v Motole plánuje podle mluvčí Pavlíny Dankové obnovit běžnou péči od následujícího pondělí. „Prostorové i personální kapacity máme. Nyní pečujeme o 12 pacientů s covid-19. Máme pro ně vyhrazeno 90 lůžek," uvedla. Mluvčí nemocnice v Krči Petr Sulek potvrdil, že i v tomto zařízení, které pečuje o 15 lidí s covid-19, se připravují na obnovení urgentních a dalších zákroků. „Avšak podle pořadníků postupovat nebudeme. Budeme léčit podle aktuální závažnosti onemocnění, a to podle rozhodnutí ošetřujícího lékaře a kapacity naší nemocnice," řekl.

Od příštího týdne začnou běžnou péči obnovovat i v Nemocnici Na Homolce. „Plánujeme postupně rozjet vybrané plánované operační výkony i běžnou ambulantní péči. Nadále však zůstanou vyčleněna ventilovaná lůžka pro pacienty s onemocněním covid-19 na oddělení ARO," uvedla mluvčí Martina Dostálová. Stejně jako v dalších nemocnicích i zde zůstanou zachována opatření zajišťující hygienu a ochranu před nákazou.

Nemocnice Na Bulovce jedná s ministerstvem

Nemocnice Na Bulovce, která nyní pečuje o 29 pacientů s covid-12 a vyhradila pro ně i s kapacitami v Lázních Toušeň u Prahy zhruba 300 lůžek, podle mluvčí Simony Krautové o obnově provozu jedná s ministerstvem zdravotnictví. „V prvé řadě se bude týkat ambulantní činnosti," řekla a dodala, že elektivní zákroky přijdou na řadu později. Počet vyhrazených lůžek nemocnice zatím nechá a bude ho měnit podle vývoje situace, dodala.

V Ústřední vojenské nemocnici se podle mluvčí Jitky Zinke snaží rovněž rozšiřovat péči, zatím však jen částečně. „Kdy budeme moci obnovit běžný režim v plném rozsahu, nedokážeme v tuto chvíli s jistotou naplánovat. Stane se tak až poté, kdy bude jisté, že je epidemie zažehnána," uvedla. Mluvčí Nemocnice Na Františku Lucie Krausová sdělila, že obnovení péče do běžného režimu bude záležet na vývoji epidemiologické situace. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) podle mluvčí Markéty Šenkýřové utlumil provoz na 30 procent běžného stavu a na začátku května by se chtěl dostat na 80 procent.

Nemocnice budou muset řešit také ekonomické dopady nejméně měsíčního výpadku běžných zákroků, který je připravil o peníze. U velkých nemocnic to mohou být stovky milionů korun. "V této chvíli odhadujeme jednu miliardu korun ztrátu výnosů, ale na konci roku je možné, že to bude vypadat jinak," uvedla například mluvčí Motola Danková. Platby od pojišťoven dostávají nemocnice na základě předem nastavených záloh, takže nyní mají financování zajištěno. Ministr Vojtěch před časem uvedl, že ministerstvo jedná se zdravotními pojišťovnami o nastavení bonifikací pro nemocnice, které léčí lidi s covid-19.

Autoři | Foto Mohylek at Polish Wikipedia [Public domain]

Štítky nemocnice, koronavirus, péče, Praha, COVID-19, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, pacient, Adam Vojtěch, Fakultní nemocnice v Motole, ANO 2011, Nemocnice Na Bulovce, Pavlína Danková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Praze se postupně vrací do běžného režimu. Vrací se k péči, která není nezbytně nutná  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.