Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Specializovaná sanitka pro nejmenší pacienty má za sebou už 200 výjezdů

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy ve spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí a dalšími zdravotnickými subjekty zprovoznila sanitku pro novorozence vyžadující specializovanou poporodní péči. Tato sanitka slouží zejména k převozu novorozenců z porodnic do specializovaných center na vyšetření a další výkony. Záchranáři jsou rovněž připraveni zasahovat u porodů v terénu.

Od dubna, kdy sanitka začala fungovat, uskutečnila již na 200 výjezdů. „Tuto službu zajišťovala doposud soukromá společnost, nyní se o ni postarají naši záchranáři a personál nemocnic," uvedla náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS).

Posádku novorozenecké sanitky tvoří řidiči záchranných služeb hlavního města a Středočeského kraje spolu s lékaři a zdravotními sestrami specializovanými v neonatologii. Provoz sanitky koordinuje Všeobecná fakultní nemocnice ve spolupráci s dispečinkem pražské záchranky. Momentálně je domovskou základnou tohoto sanitního vozu pražská Kundratka, do budoucna se plánuje přesun na základnu v ulici Argentinská.

Sanitka má speciální úpravy pro péči o nejmenší

„Těší nás, že díky podpoře Magistrátu hlavního města se podařilo opět rozšířit rozsah námi poskytovaných služeb a zároveň prohloubit spolupráci s našimi kolegy. Zásadně jsme upravili vnitřní prostory vozu, abychom zde umístili veškeré potřebné vybavení. Pro zajištění hladkého provozu sanitky jsme vyčlenili mimořádně zkušené řidiče, kteří mají v pražských ulicích naježděny statisíce kilometrů,“ řekl ředitel pražské záchranky Petr Kolouch

Vůz Volkswagen Crafter je vybaven zásobou stlačeného kyslíku, vzduchovým pérováním a veškerým potřebným vybavením pro péči o novorozence, včetně inkubátoru, plicního ventilátoru, monitoru srdeční činnosti a lineárních dávkovačů léků. Sanitka je připravena zasahovat i u překotných porodů nezralých novorozenců v terénu, čímž poskytuje komplexní péči těm nejmenším pacientům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

Štítky sanitka, neonatologie, nemocnice, děti, novorozenci, zdraví, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Specializovaná sanitka pro nejmenší pacienty má za sebou už 200 výjezdů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.