Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Koronavirus v Praze: Školy na "šestce" jsou bez žáků, nemocnice omezují návštěvy

Do základních škol v Praze 6 přišlo dnes ráno výrazně méně dětí než obvykle. Řada rodičů tak uposlechla výzvy radnice, aby své potomky z výuky omluvili. Opatření by podle ní mělo omezit rozšíření nového typu koronaviru, kterým se v městské části nakazilo několik lidí. Některé školy mají i přes malou docházku běžnou výuku, jiné budou mít tento týden zkrácené vyučování a zrušené odpolední kroužky. Vyplývá to z informací na webech škol a od jejích ředitelů.

Testy na koronavirus podstoupilo v Česku 928 lidí. Počet nakažených zatím zůstává na 32, řekl ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V karanténě je zatím zhruba 1100 lidí. Podle Vojtěcha ale po dnešku, kdy se mají do dvoutýdenní karantény hlásit všichni lidé vracející se od soboty z Itálie, porostou počty lidí s nařízenou karanténou o stovky až tisíce.

Například ředitelka ZŠ Červený vrch ve Vokovicích Marie Cibulková řekla, že dnes nedorazilo 92 procent žáků. Učitelé pro ně připravují práci na doma, zbylých osm procent dětí se učí podle běžného rozvrhu, dodala. Úkoly pro samostudium rozešlou nepřítomným také učitelé ze ZŠ T. G. Masaryka v Ruzyni. Zařízení má dvě budovy školy a tři budovy školky. V obou školách je dnes 36 žáků ze zhruba 375 a ve školkách pak 35 dětí z 206, uvedla ředitelka Dana Hudečková. Přítomní mají normální výuku, učí se ale nejdéle do 12:35, doplnila.

Minimální účast žáků hlásí na svém webu také ZŠ J. A. Komenského na Břevnově, která pro přítomné vytvořila alternativní program. "Od 10. března do konce týdne bude zkrácené vyučování pro 1. i 2. stupeň do 11:40. Pro přítomné žáky jsou obědy zajištěny, nepřítomným jsou obědy centrálně odhlášeny," informuje. Školní družina v této škole zůstává v provozu. Škola ZŠ Emy Destinnové v Bubenči pak na svém webu upozorňuje, že s přítomnými nebude probírat nové učivo.

ZŠ Petřiny v pátek večer po výzvě radnice poslala rodičům e-mail s prosbou, aby pokud mohou, nechali své děti tento týden doma. Pro ty, kteří přišli, zajistila provizorní vyučování a oběd ve školní jídelně. Do některých tříd přišlo podle informací ráno tak málo dětí, že je učitelé slučovali s jinými.

Reakce rodičů byly podle zjištění rozpačité - mnozí se podivovali nad smyslem opatření poté, co děti i zaměstnanci minulý týden po návratu z jarních prázdnin chodili normálně do školy. Někteří zase poukazovali na to, že děti budou často hlídat prarodiče, tedy skupina nejvíc ohrožená koronavirem i dalšími infekčními chorobami.

Speciální sanitka vyjela  do ulic Prahy. Sbírá vzorky od pacientů s podezřením na koronavirus

Ulice Prahy od středy křižuje speciální sanitka. Ta slouží pro odběr vzorků u pacientů, u nichž je potenciální riziko nákazy novým koronavirem. Už během čtvrtka absolvovala posádka, kterou tvoří zdravotník zdravotnické záchranné služby a...

Výzvu radnice na webu školy nepodpořil ředitel ZŠ Antonína Čermáka Petr Karvánek, podle kterého nemá smysl. Argumentoval podobně jako část rodičů. Přesto již o víkendu zrušil na týden odpolední výuku a dnes, když přišla do školy půlka dětí, i odpolední kroužky.

Mezi případy nakažených novým typem koronaviru, které byly oznámeny minulý týden, jsou rodiče dětí z několika škol z Prahy 6. Testy dětí byly negativní. Radnice Prahy 6 v pátek vyzvala rodiče, aby své děti tento týden neposílali do základních a mateřských škol. O víkendu pak nechala všechny své školy a školky vydesinfikovat.

Ministerstvo zdravotnictví od úterka zakáže návštěvy na lůžkových odděleních v nemocnicích či domovech seniorů. Vojtěch po ranním zasedání Bezpečnostní rady státu řekl novinářům, že to má zabránit nákaze u nejrizikovějších skupin, což jsou senioři a nemocní. Zákaz se však nebude týkat třeba návštěv na dětských odděleních nebo u lidí s omezenou svéprávností či s nemocí v posledním stadiu.

Česká pošta tento týden roznese do všech schránek zhruba pět milionů letáků s informacemi o koronaviru. Lidé by je měli dostávat od úterý, řekl Ivo Vysoudil z tiskového oddělení pošty. Leták shrnuje příznaky nákazy, radí s prevencí a také vyvrací některé mýty, které epidemii provází. Obsahuje i kontaktní informace a nejčastější dotazy, na které odpovídá ministr zdravotnictví a jeho náměstek Roman Prymula. Letáky jsou součástí informační kampaně státu. O viru informují Čechy v zasažených oblastech v cizině mobilní operátoři přes SMS a informace jsou i na dálničních informačních tabulích nebo nádražích.

Autoři | Foto Praha 6

Štítky ČR, školy, zdraví, Praha, koronavirus, nemocnice, COVID-19, návštěva, radnice, Adam Vojtěch, Česko, ANO 2011, Marie Cibulková, Itálie, Jan Amos Komenský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v Praze: Školy na "šestce" jsou bez žáků, nemocnice omezují návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.