Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Speciální sanitka vyjela do ulic Prahy. Sbírá vzorky od pacientů s podezřením na koronavirus

Ulice Prahy od středy křižuje speciální sanitka. Ta slouží pro odběr vzorků u pacientů, u nichž je potenciální riziko nákazy novým koronavirem. Už během čtvrtka absolvovala posádka, kterou tvoří zdravotník zdravotnické záchranné služby a pracovník infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce, první výjezdy k pacientům.

Průběh odběru vypadá následovně:
Posádka přijede na místo určení, kde si odborník provádějící testy oblékne ochranný celotělový oblek a další pomůcky jako brýle či rukavice a u pacienta provede odběr vzorků. Zatímco pacient zůstává doma, zdravotník se se vzorky vrací k vozu. Po uložení odebraného materiálu, svlečení a zapečetění použitých ochranných pomůcek v ambulantní části vozidla a důkladné desinfekci zdravotníka provádějícího odběry odjíždí posádka se vzorky do laboratoře a následně případně k odběru vzorků u dalších pacientů.

 „Jako reakci na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví a v koordinaci s naším zřizovatelem, magistrátem jsme operativně zavedli do provozu speciální vozidlo, abychom umožnili odebírat biologické vzorky pro testování na nákazu koronavirem, typicky přímo v domácnostech potenciálních pacientů. Hlavním cílem je minimalizovat případný přenos nákazy při kontaktu nemocného s dalšími osobami,“ říká pražské záchranky Petr Kolouch.

Speciální sanitní vozidlo vyjíždí k indikovaným pacientům na popud pražské hygieny a také po domluvě s Nemocnicí na Bulovce. „Vozidlo nevyjíždí na základě volání na tísňovou linku 155, ta je primárně určena pro volání v případě zdraví či život ohrožujících akutních stavů,“ shrnula mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Ačkoliv je vozidlo plně vybavené jako kterákoliv sanitka, nebudou v něm převáženi pacienti. Tento Mercedese běžně pražská záchranka využívá například při asistencích na sportovních či kulturních událostech, kde zajišťuje zdravotnický dozor, nebo při cvičeních jako zázemí pro předsunuté zdravotnické operační středisko. Velkou výhodou je, že tato sanitka má neprodyšně oddělenou ambulantní částí od kabiny řidiče a také například sprchu.

Ohodnoť článek

Foto ZZS HMP

Štítky Praha, koronavirus, hygiena, ZZS, sanitka, pacient, COVID-19, infekční onemocnění, Nemocnice Na Bulovce, Mercedes-Benz, Petr Kolouch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální sanitka vyjela  do ulic Prahy. Sbírá vzorky od pacientů s podezřením na koronavirus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.