Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha připravila vlastní síť péče o duševní zdraví, pomoc potřebuje každý čtvrtý žák druhého stupně

Hlavní město chce do dvou let vybudovat ucelenou síť péče duševního zdraví pro Pražany. Začne se vzděláváním, na podzim pak má být otevřeno centrum pro těhotné a ženy po porodu. Plánuje i centrum pro děti s poruchami autistického spektra a denní stacionář pro děti s ADHD a úzkostnými poruchami.

„Přibližně dvacet procent dětí trpí alespoň jedním duševním onemocněním. Nejčastěji se jedná o poruchy v oblasti úzkosti, deprese a poruch chování. Polovina těchto duševních chorob začíná už ve školním věku,“ sdělila na tiskové konferenci náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS).

Polovina těchto chorob podle ní začíná do 14 let, 75 procent do 25 let. Z toho zhruba deset procent dětí potřebuje v nějaké formě pedopsychiatrickou péči. 

Jak řekla náměstkyně, duševní problémy jsou největším rizikovým faktorem pro spáchání sebevraždy u dětí. „V naší republice je sebevražda třetí hlavní přícinou úmrtí u mladých lidí ve věku 15 až 19 let,“ uvedla Udženija.

„Narůstá kyberšikana, máme tu epidemii nadměrného užívání technologií, nemizí užívání alkoholu u dětí a navíc se k němu přidává užívání dalších návykových látek,“ dodala.

Město se nechce spoléhat na stát, vybuduje proto vlastní centra pomoci

Jak vyplynulo ze šetření Centra primární prevence, skoro třicet procent žáků v Praze má příznaky vysoké nebo střední úrovně úzkosti. Příznaky střední a těžké deprese má pak shodně jedenáct procent.

„Každému čtvrtému žákovi na durhém stupni základní školy a na středních školách by měla být poskytnuta odborná pomoc,“ oznámila Udženija. Dodala, že není čas spoléhat na stát a hlavní město se proto rozhodlo vybudovat vlastní sít pomoci s duševními problémy.

„Naší vizí je transformace Metropolitního zdravotního servisu, což je příspěvkovka hlavního města Prahy. Já jí říkám prázdná schránka, ona toho moc nedělala v poslední době,“ prohlásila Udženija.

Spolu s Domem tří přání se sjednotí do nové organizace. Cílem je do dvou let vybudovat síť komplexní dostupné péče o duševní zdraví Pražanů včetně vzniku nových center.

„První z nich otevřeme už na podzim v Poliklinice Zelený pruh. Tam se postarají o těhotné ženy a ženy po porodu, je to jediné centrum svého druhu v republice. V dubnu a květnu začnou vzdělávací programy. Příští rok plánují otevřít centrum pro děti s poruchami autistického spektra a následovat bude denní stacionář pro děti s ADHD a úzkostnými poruchami,“ popsala Udženija

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky Udženija, duševní zdraví, děti, péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha připravila vlastní síť péče o duševní zdraví, pomoc potřebuje každý čtvrtý žák druhého stupně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.