Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha 4 bude mít první babybox, otevřou ho v podolské porodnici

V městské části Praha 4 bude fungovat první babybox a to přímo u vstupu do Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. S nápadem přišel jeho ředitel Jaroslav Feyreisl a pořízení přístrojového vybavení finančně podpořilo i vedení městské části. V pořadí pátý babybox v Praze slavnostně otevřou v sobotu 16. března.

Jak na webu uvedl zakladatel projektu babyboxů Ludvík Hess, iniciativa přišla ze strany podolské porodnice. „ S nadšením jsem přijal nabídku doc. MUDr. Jaroslava Feyereisla, CSc., ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě, známého jako Podolská porodnice, na zřízení babyboxu,“ napsal Hess.

Městská část Praha 4 projekt podořila finanční částkou sedmdesát tisíc korun na přístrojového vybavení boxu, například pulsní oxymetr.

Maminka odložila do babyboxu chlapečka. V dopise vysvětlila, že se nezvládá postarat ani sama o sebe

Babybox v Praze 6 zachránil v předvánočním čase život dalšímu odloženému dítěti. V pátek 22. prosince před polednem odložila zoufalá maminka svého novorozeného syna do babyboxu v budově radnice Prahy 6. K děťátku přiložila dopis, ve kterém...

„Bohužel existují i špatné začátky života některých novorozenců, a takovým špatným začátkem je opuštění matkou,“ komentoval v tiskové zprávě rozhodnutí radní pro oblast sociální a zdravotní Radek Lacko (ANO 2011).

Babybox už do zdi u vstupní brány do areálu nainstalovali, ujal se toho Zdeněk Juřica z firmy Montel, která babyboxy vyrábí a spravuje. Slavnostně ho otevřou v sobotu 16.března v poledne.

Do babyboxu na Libeňském zámku někdo opět odložil dítě, tentokrát holčičku

Do babyboxu na Libeňském zámku v Praze 8 dnes po půlnoci někdo odložil novorozenou holčičku. V krátké době je to druhé odložené dítě do babyboxu na Libeňském zámku, v minulém týdnu tam někdo v úterý ráno odložil chlapce. Zuzanka je letošním sedmým...

V Praze otevřeli 1. června 2005 vůbec první babybox v na Hloubětínském zámečku, kde měla sídlo soukromá klinika GynCentrum. V únoru dalšího roku tam pak našli první dítě v historii, holčičku Soňu, kterou tam odložila matka samoživitelka. Měla dvojčata a nedokázala se postarat o obě. Hloubětínský babybox byl v roce 2019 přesunut do areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Za tu dobu do něj lidé odložili už třicet dětí.

V roce 2010 otevřeli babybox na úřadu městské části Praha 2, kde našli šest dětí. Ve stejný rok začal fungovat další na radnici Prahy 6, kde zachránili devět dětí. Zatím poslední pražský babybox byl otevřen na úřadu Prahy 8, kam rodiče odložili dvě děti a to minulý rok v červnu jen osm dní po sobě.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto web Babybox

Štítky babybox, Podolí, porodnice, Praha, Ludvík Hess

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 4 bude mít první babybox, otevřou ho v podolské porodnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.