Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Praze stoupá počet nakažených černým kašlem. Případů už je letos víc než za celý loňský rok

Pražští hygienici od začátku letošního roku zaznamenali už 89 případů černého kašle, nejvíc z nich ve věkové skupině mezi 15 a 19 lety. Je to víc než za celý loňský rok dohromady, kdy evidovali 86 nakažených. Podle hygieniků klesla proočkovanost a narostl počet jedinců, mezi kterými se nemoc snadno šíří.

Podle Hygienické stanice hlavního města stoupá počet diagnostikovaných případů černého kašle neboli pertuse už od podzimu loňského roku. „Onemocnění je diagnostikováno napříč všemi věkovými skupinami, nejvíce případů Hygienická stanice hlavního města Prahy eviduje ve věku mezi 15 a 19 lety.  Je to pravděpodobně dáno delším časovým odstupem od podaného očkování, které už nemusí dostatečně chránit před onemocněním, a také intenzitou kontaktů v této věkové kategorii“ vysvětili hygienici na svém webu. 

Prahu sledují jako celek, mezi čísly z jednotlivých městských částí výrazné rozdíly podle nich nejsou.

V celé České republice pak Státní zdravotní ústav eviduje už 698 případů, od kojenců po seniory, nejvíc ale u teenagerů od 12 do 18 let. „Znepokojující je už 16 infekcí černým kašlem u dětí do jednoho roku života,“ uvedl Státní zdravotní ústav v tiskové zprávě.

„Pokud by tento nárůst pokračoval stejným tempem, lze předpokládat, že by na konci roku 2024 mohly celkové počty dosahovat tři až čtyři tisíce případů černého kašle. Tato predikce je velmi reálná i vzhledem k předchozímu takzvaně klidovému období během pandemie covid-19, kdy byly hlášeny pouze desítky případů pertuse ročně,“ sdělila epidemioložka Kateřina Fabiánová.

„V období pandemie zasáhla do vývoje většiny infekčních nemocí, černý kašel nevyjímaje, protiepidemická opatření. Zároveň s tím došlo v některých oblastech republiky také k poklesu proočkovanosti. V populaci celkově narostl počet vnímavých jedinců, mezi kterými se tato vysoce nakažlivá nemoc následně snadno šíří. Je tedy třeba se s nejvyšší pravděpodobností připravit na pertusový rok,“ dodala Fabiánová.

Na černý kašel zemřel poslední člověk v minulém roce, šestasedmdesátiletý muž.

Nemoc začíná jako klasický zánět dýchacích cest, může ji provázet rýma, kýchání, mírně zvýšená teplota a bolesti v krku. Poté nastoupí záchvaty suchého kašli, může se objevit i zástava dechu, pro které následuje zajíkavý nádech. 

Zásadní je pro boj s nemocí očkování, které by člověk měl minimálně jednou v dospělosti opakovat. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Hygienická stanice hlavního města, černý kašel, nemoc, nakažení, očkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze stoupá počet nakažených černým kašlem. Případů už je letos víc než za celý loňský rok  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.