Pracovníci Hygienické stanice hlavního města se v červenci podívali do skoro sto sedmdesáti stravovacích zařízení, ve kterých udělili 26 pokut ve výši sto čtyřicet tisíc korun. Našli mrazák špinavý od krve, umaštěnou vzduchotechniku, potraviny skladované na záchodě i nedopalek pohozený ve dřezu.
Kontroloři se navštívili celkem 167 restaurací, stánků, bufetů, cukráren, zaměstnaneckých jídelen a stravovacích provozů v zařízeních sociálních služeb. Do pětadvaceti z nich se podívali na základě hlášení veřejnosti, kdy si lidé všímali nedostatečné provozní hygieny a technického stavu provozoven.
Na zdravotní obtíže po konzumaci v podnicích si stěžovali v sedmnácti případech, v jedenácti z nich se podezření potvrdilo.
V některých provozovnách pak odhalili výrazná porušení hygienických standardů jako třeba společné skladování potravin v mrazáku špinavém od krve.
„V jiném podniku potraviny dokonce skladovali na hygienickém zařízení a na zemi. V přípravně zeleniny dalšího zařízení hygienici ve znečištěném dřezu objevili nedopalek od cigarety, kouření personálu i návštěvníků je přitom u nás v provozovnách stravovacích služeb striktně zakázané,“ uvedli hygienici na svém webu.
Úklid byl problémem hned v několika zařízeních, mastnou špínu našli na stěnách, na vzduchotechnice i pod pracovními stoly.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
To se moc nepředřeli. Na celou Prahu jen 167 kontrol za měsíc je zoufale málo. A zjištění jen 20? SZPI je výkonnější.