Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Pražští záchranáři představili novinky ve vozovém parku. Silný tahač i evakuační vozidlo

Pražští záchranáři rozšířili vozový park o dvojici nových speciálů. Jde o silnější tahač pro modul pro hromadná naštěstí s názvem Golem a o prodlouženou verzi vozu Atego, která bude sloužit také jako evakuační vozidlo pro kriticky nemocné pacienty z oddělení ARO a JIP. Představena byla i inovace ve vybavení inspektorských aut, ta usnadňuje dostupnost zdravotnického materiálu na místě zásahu.

„Novinky ve výbavě posilují naši krizovou připravenost pro mimořádné události na území hlavního města, a ještě rozšiřují naše možnosti, jak v relativně krátkém čase můžeme zachránit zdraví a životy co největšího počtu pacientů,“ pověděl ředitel pražské zdravotnické záchranné služby Petr Kolouch.

Mercedes Benz Actros 963-4-E

  • Zdravotnický modul Golem je světový unikát, který má ZZS HMP ve výbavě od roku 2006. Nový tahač tohoto modulu Mercedes Benz Actros 963-4-E s pohonem všech kol disponuje oproti svému předchůdci silnějším výkonem. To, vzhledem k vysoké hmotnosti návěsu, která dosahuje až 26 tun, usnadní dopravu modulu na hůře dostupná místa. Záchranná služba využívá Golem při událostech, které mají potenciál vysokého počtu zraněných, typicky jde o novoroční oslavy v centru města, sportovní či kulturní akce nebo demonstrace. Tento speciál po svém rozložení umožňuje zdravotníkům souběžně ošetřovat přímo na místě až 12 zraněných osob na lůžkách intenzivní péče.

Mercedes Benz Atego

  • Mercedes Benz Atego je už druhým speciálním vozidlem tohoto typu, kterým pražská záchranka disponuje. Prodloužená verze nového vozu dosahuje délky bezmála deseti metrů. Speciál se sklápěcí plošinou dokáže přepravit až 12 pacientů ležících na nosítkách nebo až tři pacienty na nemocničních lůžkách, a to včetně nezbytných přístrojů pro podporu životních funkcí pacientů z oddělení ARO nebo jednotek intenzivní péče.

Závěsný systém

Novinku ve výbavě mají také inspektorské vozy. Jde o závěsný systém obsahující zdravotnický materiál, který inspektor pomocí karabin připevní na střešní ližinu svého automobilu a následně po straně vozu rozbalí. Z takto připnutého, přehledně umístěného a jasně popsaného vybavení „v kapsáři“ si mohou záchranáři snadno a rychle doplnit potřebný zdravotnický materiál k ošetření pacientů například na místech s hromadným postižením osob. K naprosté většině těchto zásahů jsou vysíláni vedle záchranářských a lékařských posádek právě i inspektoři, kteří zpravidla bývají v centru těchto událostí se svými prostupnými osobními vozy jako první. Zde zastávají důležitou funkci vedoucího zdravotnické složky.

Takto vybavený velící vůz je navíc osazen světelným majákem s netradiční zelenou barvou, jež ho spolehlivě odliší od ostatních stojících vozů složek IZS se zapnutými výstražnými zařízeními, kterých bývá při podobných událostech na místě mnoho.

Omyvatelný a dezinfikovatelný závěsný systém je originálem, který pro vlastní potřebu vyvinula ZZS HMP. Prototyp je zatím v testovacím režimu umístěn v jednom inspektorském voze, pokud se v provozu osvědčí, záchranka ho rozšíří i na další vozidla.

„Jde o inspiraci z mé vojenské zahraniční mise, která pomůže zrychlit dostupnost materiálu pro primární péči o zraněné na místě události s výskytem většího počtu zraněných a uspíšit následně jejich transport do zdravotnických zařízení,“ dodává Petr Kolouch.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

Štítky záchranáři, novinky, vozový park, Praha, pacient, materiál, Mercedes-Benz, Petr Kolouch, Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Pražští záchranáři představili novinky ve vozovém parku. Silný tahač i evakuační vozidlo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.