Hygienici hlavního města se v únoru opět vydali na kontroly podniků, které nabízí stravování, a opět rozdali desítky pokut. Nejvíc je šokoval znečištěný gril, maso v krabici za pokojové teploty a zásoby jen tak naházené ve skladu. Celkem mají hříšníci zaplatit sto padesát tisíc korun.
I když je únor o něco kratší než ostatní měsíce, provedli hygienici v Praze nadprůměrný počet kontrol, 189. Do dvaadvaceti podniků se vydali kvůli podnětům z řad veřejnosti, zákazníci si nejvíc stěžovali na špatné značení alergenů a nedostatečnou provozní hygienu.
Podezření na zdravotní obtíže ohlásili lidé ve třinácti případech, v deseti z nich jim pak po prověření dali hygienici za pravdu.
Nejčastěji v restauracích, výčepech, bistrech, závodních jídelnách i stáncích hygienici pokutovali za špatnou ochranu potravin a pokrmů před kontaminací, špatné označování rozpracovaných jídel, provozní hygienu a špatné skladování potravin.
Mezi to patřilo i uložení syrového kuřecího masa v papírové krabici za pokojové teploty nebo zanesený elektrický gril.
„Některé pražské stravovací provozovny mají vůbec k problematice skladování potravin a provozní hygieny obecně velmi svérázný a naprosto neakceptovatelný přístup. Svědčí o tom třeba potraviny volně ležící na zemi ve skladech nebo špinavé regály. Rizika skýtá i rozbitá dlažba v kuchyni či špinavá podlaha pod pracovními stoly. Přestupek proti pravidlům představuje rovněž rýžovar s napálenou mastnotou nalezený v kuchyni jednoho z kontrolovaných podniků,“ informovali na svém webu pražští hygienici.
Celý seznam kontrolovaných provozoven najdete zde.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.