Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha chce přidat dva tisíce míst na gymnáziích. Peníze má poskytnout stát

Magistrát hlavního města chce vyhovět požadavkům žáků devátých tříd a jejich rodičům a plánuje na školách přidat dva tisíc gymnaziálních míst. Záměr schválilo i ministerstvo školství, se kterým pak bude na projekt Praha žádat o peníze ministerstvo financí.

O gymnázia je největší zájem

Jak na tiskové konferenci uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti), o nedostatku poptávaných oborů na středních školách v Praze dnes jednal s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) ze Středočeského kraje a ministrem školství Vladimírem Balašem (STAN).

Podle radního pro školství Víta Šimrala (Piráti) je v Praze dostatek míst na středních školách obecně, na 17 tisíc volných míst se přihlásilo asi 15 tisíc dětí. Problém je převisem poptávky po gymnaziálním směru. Proto chce město lidem vyhovět a místa vytvořit.

„S panem ministrem a zástupci ministerstva jsme se dohodli, že zde máme polštář ještě nějakých dva tisíce míst, o které bychom první ročníky gymnaziálního vzdělávání mohli navýšit,“ řekl Šimral. Praha je podle něj specifická tím, že sem míří školáci z jiných okresů i Středočeského kraje.

Rozšiřují kapacitu tříd a chtějí stavět nové školy

Jednají s řediteli odborných škol, aby otevírali gymnaziální třídy, ve kterých se tak již dříve vytvořilo 500 míst. V městských částech Praha - Běchovice a v Prahou 13 by se pak mohla stavět celá nová gymnázia, se kterými Šimral počítá za sedm nebo 8 let. K tomu je povoleno rozšířit třídy na 34 žáků a přemýšlí se o výstavbě dalších pater a změnách dispozic budov.

Odborné školy podle radního zůstanou, jen se částečně změní struktura oborů, aby posílili maturitní obory. Záměr ministerstvo školství schválilo, teď magistrát předloží investiční potřeby a ekonomické analýzy a podporu budou žádat na ministerstvu financí.

„Problém, který tu vznikl, je dán požadavkem hospodářské komory, že demograficky silné ročníky, které teď přicházejí, by měly posloužit k naplnění oborů, které v dřívějších dobách nebyly tak atraktivní,“ vysvětlil Hřib. Podle Hřiba je tento postup chybný, neměly by se dělat pokusy se sociálním inženýrstvím a centrálně řízeným hospodářstvím, ale je potřeba třeba vyjít vstříc požadavkům společnosti.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky gymnázia, školy, žáci, místa, rozšíření, Praha, Zdeněk Hřib, Vít Šimral, Pražský magistrát, Starostové a nezávislí, Středočeský kraj, Vladimír Balaš, Petra Pecková, Česká pirátská strana, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce přidat dva tisíce míst na gymnáziích. Peníze má poskytnout stát  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.