Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bankovní experti a policisté budou učit děti, jak se chovat bezpečně na internetu

Příští rok zahájí policejní preventisté a bankovní experti společný výukový program, který pomůže základním školám a bude zaměřený na rizika, se kterými se děti setkávají zejména na sociálních sítích. ČSOB a Policie ČR spouští unikátní spolupráci v oblasti digitálního vzdělávání. Dohodu podepsali člen představenstva ČSOB Petr Hutla a policejní prezident brig. gen. Jan Švejdar.

Na internetu jsou stále mladší děti

Podle průzkumů využívají internet stále mladší děti. Více než polovina třináctiletých má profil na některé ze sociálních sítí, třetina dětí tohoto věku na internetu i nakupuje. Děti se v digitálním prostoru pohybují velmi přirozeně, zároveň si ale nejsou vědomé rizik, která tu na ně mohou čekat. Jsou tak v internetovém prostředí vůbec nejohroženější skupinou.

Společný výukový program bude zahájen na začátku roku 2020 a budou se ho účastnit zaměstnanci ČSOB (ambasadoři finanční gramotnosti) a policejní preventisté. Program je určen pro druhý stupeň základních škol a v návaznosti na to také pro rodiče a dospělé osoby obecně. Kromě vzdělávacího programu připraví ČSOB a Policie ČR krátká výuková videa a společnou preventivní kampaň.

ČSOB se dlouhodobě věnuje vzdělávání žáků základních a středních škol v oblasti finanční gramotnosti a odpovědného hospodaření s penězi. „Jako banka, která většinu služeb nabízí i v digitalizované podobě, známe rizika pohybu v online světě a víme, jak důležité je dodržování bezpečnostních pravidel. Proto jsme náš úspěšný program finančního vzdělávání ve školách rozšířili o digitální bezpečnost a prevenci rizik na internetu. Policii ČR jsme oslovili jako odborníky, kteří mají v této oblasti největší zkušenosti i experty. S nimi teď spouštíme v Česku unikátní spolupráci, díky které se děti i jejich rodiče naučí lépe se chránit před internetovými hrozbami,“ uvedl člen představenstva ČSOB Petr Hutla.

Kriminalita v digitálním prostředí roste

Policie ČR informovala, že kriminalita v digitálním prostředí je jako jedna z mála oblastí trestné činnosti na vzestupu. Jedná se jak o jednoduché internetové podvody, tak o komplikovanější zločiny, více než třetinu tvoří takzvaná mravnostní kriminalita, často cílená právě na děti a mládež. „Spolupráce s ambasadory ČSOB nám pomůže rozšířit síť preventistů, která od roku 2020 bude významně posílena i z našich vnitřních zdrojů. Prevenci v oblasti kybernetické bezpečnosti vnímáme jako jednu z priorit a jsem velmi rád, že projekt Tvoje cesta reaguje právě na často opomíjená rizika sociálních sítí. Zároveň je dobré vyzdvihnout, že nebudeme pracovat pouze s dětmi, ale společně se zaměříme také na neméně důležitou cílovou skupinu, což jsou rodiče a dospělé osoby obecně,“ pověděl policejní prezident Jan Švejdar.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Internet, bezpečnost, děti, výuka, Československá obchodní banka, Policie České republiky, sociální síť, Jan Švejdar, kriminalita, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bankovní experti a policisté budou učit děti, jak se chovat bezpečně na internetu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.