Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Informace o školství v Praze bude přinášet nový web Praha školská

Nový webový portál, který informuje o vzdělávání, má hlavní město. Web Praha školská svůj provoz úspěšně testoval od loňského prosince. Začátkem června byl převeden pod hlavní server pražského magistrátu. Na internetových stránkách najdou žáci, rodiče i učitelé a ředitelé škol zajímavosti a aktuality z oblasti školství.

Praha školská jako informační portál nejen pro žáky či učitele

Web Praha školská spravuje Pražský inovační institut ve spolupráci se Smíchovskou střední průmyslovou školou a gymnáziem. Stálou redakci poté tvoří tým s novinářskými zkušenostmi. Externě kromě učitelů přispívají také žáci pražských středních škol, a to do speciální sekce Studentské zpravodajství.

Vzdělávání ve 21. století řeší nejeden problém, přičemž jedním z těch nejhmatatelnějších je vysoká míra odchylnosti obsahu vzdělávání od toho, co je žité”, co člověk potřebuje ke zvládání každodenních i dlouhodobých osobních, akademických nebo pracovních výzev. Cílem progresivního vzdělávání je snažit se tento rozpor přemostit. Proto je portál Praha školská realizován společně se studenty středních škol a proto i jeho logo vzejde ze studentské soutěže. Nekecáme a vzděláváme (se), pokud bych měl parafrázovat jednoho novodobého protagonistu české politiky,” říká ředitel Pražského inovačního institutu Bohumil Kartous.

Nový web by se měl nejen pro žáky, rodiče a učitele, ale také pro veřejnost stát jakýmsi školským průvodcem, jak by mělo vypadat školství v Praze. Web Praha školská lze brát také jako informační a inspirační místo pro učitele i odbornou veřejnost.

Web bude pomáhat také s mediální výchovou na pražských školách

Studenti naší školy již dříve založili a provozují vlastní Mediální dům Preslova, do jehož činnosti se však zapojují i studenti jiných pražských škol. Jsem moc rád, že se Praha rozhodla dát studentům důvěru nejen při programování vzdělávacího portálu Prahy, ale také při jeho naplňování obsahem. Těžko může být praktičtější výuka mediální gramotnosti, než když jsou studenti sami tvůrci mediálního obsahu,“ uvádí ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík.

Od letošního roku by se portál Praha školská měl účastnit i podpory mediální výchovy na pražských školách a šířit osvětu při zapojování moderních technologií. Činnost webu byla zahájena v souvislosti s 25. ročníkem veletrhu Schola Pragensis 2020. Ten se loni poprvé v historii uskutečnil on-line.

Ohodnoť článek

Foto ČTK/Kamaryt Michal

Štítky Praha, školství, Praha školská, vzdělání, web, Pražský magistrát, Radko Sáblík, Bohumil Kartous

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Informace o školství v Praze bude přinášet nový web Praha školská  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.