Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha pomáhá dětem i rodičům s distanční výukou pomocí webových stránek i datových balíčků

Hlavní město i při druhé vlně pandemie nemoci covid-19 věnuje zvýšenou pozornost pomoci rodičům a dětem, které jsou nyní kvůli vládním nařízením odkázány na distanční výuku. Praha se proto snaží pomáhat třeba datovými balíčky pro školy nebo webovým poradenstvím.

Modemy s datovými balíčky

Uvědomuji si, že vzniklá situace, kdy rodiče prakticky nahrazují učitele svých dětí, je pro mnohé náročná jak psychicky, tak ekonomicky. Chceme navzdory vládním opatřením udržet vzdělávání na určité úrovni. Přesto doufám, že se alespoň základní školy znovu otevřou co nejdříve, když se v našem městě díky ohleduplnosti obyvatel daří snižovat denní přírůstky nakažených,“ řekl primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

Hlavní město na začátku druhé vlny koronaviru uzavřelo se společností Vodafone Memorandum o nákupu prvních pěti set kusů modemů s datovými balíčky pro školy zřizované magistrátem. Tyto datové balíčky budou žákům k dispozici po dobu devíti měsíců, tedy do konce školního roku. Podobná nabídka byla dojednána i pro základní školy, které zřizují městské části.

Praha chce pomocí datových balíčků a příspěvků na laptop pomoci středním školám s distanční výukou

Od pondělí 5. října začal platit po celé České republice nouzový stav. S tím souvisí i některá opatření, která nařídila Hygienická stanice hl. m. Prahy, a to třeba přechod na online distanční výuku na některých středních a vyšších odborných...

Pomocskolam.cz

Aby se minimalizovaly technické problémy, které mnohdy komplikují dálkové vzdělávání dětí, Praha ve spolupráci s pražskými domy dětí a mládeže vytvořila webovou stránku POMOC ŠKOLÁM. Jejím prostřednictvím nyní mohou učitelé i žáci požádat o technickou pomoc.

Podle radního pro oblast školství Víta Šimrala je každá pomoc v tuto chvíli vítaná. „Záměrem je technicky pomoci zabezpečit distanční výuku ve školách. Vytvořili jsme proto tým odborných IT pracovníků z pražských domů dětí a mládeže, kteří prostřednictvím jednoduchého formuláře technický problém vyřeší,“ řekl.

Stravování ve školních jídelnách

Žáci a učitelé z některých pražských škol mohu také nadále navštěvovat školní jídelny. O této možnosti už informovalo rodiče vedení škol, případně třídní učitelé a informace jsou také k dispozici i na webových stránkách jednotlivých škol.

„Věřím, že rodiče ocení nabídku zajištění teplého oběda za příznivé ceny. Ušetřený čas tak mohou věnovat právě studiu s dětmi. Zachování provozu většiny školních jídelen je důležité i v souvislosti s projektem Ministerstva práce a sociálních věcí „Školní obědy dostupné pro každé dítě“, jehož se Praha účastní. Vzhledem k tomu, že jsou školní jídelny otevřené, mohou obědy čerpat i děti z rodin v hmotné nouzi, které jsou do toho projektu zapojeny,“ doplňuje radní Vít Šimral

Spoludoma

Pod záštitou hlavního města a Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 10 vznikly v neposlední řadě také webové stránky SPOLU DOMA, které zprostředkovávají odpovědi na nejčastěji kladené otázky v oblasti domácího vzdělávání. Tipy a rady jsou navíc rozděleny pro jednotlivé věkové kategorie a týkají se například využití technologií nebo systému práce a učení. Stránky vznikly jako iniciativa týmu psychologů a speciálních pedagogů pedagogicko-psychologických poraden.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk

Štítky distanční výuka, koronavirus, covid-19, stravování, žáci, školy, Praha, webová stránka, hlavní město, školní jídelna, Zdeněk Hřib, Vít Šimral, Vodafone, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Pedagogicko-psychologická poradna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha pomáhá dětem i rodičům s distanční výukou pomocí webových stránek i datových balíčků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.