Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Žáci ze ZŠ Karla Čapka pokřtili svou novou knihu Střípky vyprávění. Pracovali na ní dva roky

V divadle Mana proběhla ve středu 7. října autogramiáda a křest knihy s titulem Střípky vyprávění. Ta je dílem žáků nynější osmé třídy ze ZŠ Karla Čapka v Praze 10 a celý tým vedla třídní učitelka Veronika Dynterová. Kniha, která vznikala dva roky, je založena na vzpomínkách babiček, dědečků, pratet a dalších příbuzných dětí. Mimo jiné obsahuje také příběh jedné z posledních lidických žen, která přežila koncentrační tábor.

Vzpomínky babiček i dědečků

V případě této knihy se však nejedná o první ani poslední literární dílo žáků této školy. Volně totiž navazuje na knihu Vršovice vyprávějí. Ta v roce 2018 vyhrála 3. místo soutěže Zlatý diktafon. Tento rok by škola chtěla začít s tvorbou knihy zaměřenou na rok 1968.

Střípky vyprávění jsme společně tvořili během vyučování, i ve volném čase, kdy jsme si povídali s pamětníky, přepisovali texty, tvořili ilustrace a infoboxy. Na projektu se podílelo dvacet žáků,“ popisuje Veronika Dynterová a vzpomíná, jak přišla na nápad v dětech tímto originálním způsobem rozvíjet vztah k historii a literatuře: „K napsání první knihy Vršovice vyprávějí mě přivedly samy děti, které mi v hodinách dějepisu líčily příběhy svých babiček a dědečků z Vršovic. Proto jsme je navštívili, vyrazili do nedalekého domova důchodců i do ulic Vršovic a povídali si s lidmi, jak se žilo dříve.“

Střípky vytváření mají 145 stran a sestávají se z celkem 11 lidských příběhů. Kromě sugestivní historie z koncentračního tábora nechybí ani příběh muže, který je autorem obalu na oblíbenou sušenku Margot nebo příběh českého Indiana Jonese, který v Praze objevil největší pravěký hrob.

 „V době, kdy se často mluví o tom, že děti mají malý zájem o čtení a o svět kolem sebe, považuji podobné aktivity za nesmírně důležité. Když slyší a zpracovávají příběhy osob, které znají od malička, je pro ně najednou historie mnohem bližší. Navíc, aniž by si to vlastně uvědomovaly, učí se rozeznávat souvislosti, selektovat informace a zpracovávat je,“ pochvaluje si ředitelka školy Ivana Vaňková

V ZŠ Karla Čapka se klade důraz na mimoškolní aktivity

Nejedná se o zdaleka první netradiční počin, jenž vznikl ve školách zřizovaných desátou městskou částí. Například ZŠ Eden vytvořila audioknihu pohádek Boženy Němcové, které namluvili samotní pedagogové. ZŠ Brigádníků zase zaznamenala obrovský úspěch, když zdejší učitel biologie a chemie Václav Fiala ovládl, díky svému badatelskému stylu výuky, prestižní anketu Global Teacher Prize Czech Republic.

ZŠ Karla Čapka klade obecně důraz na praktické a mimoškolní aktivity. Konkrétně Veronika Dynterová spolu se svou kolegyní Markétou Žítkovou se organizaci těchto aktivit věnují celoročně a propagují je i pod společným jménem 2Lehrerinen. V prosinci je například v plánu již tradiční Krampuslauf, populární průvod čertů (jeho případná realizace bude samozřejmě závislá na aktuální epidemiologické situaci). Zároveň provozují netradiční kroužek „Pes a já“, který děti učí, jak se správně chovat ke čtyřnohým mazlíčkům.

Mám velkou radost z ředitelů a učitelů, kteří k práci s dětmi přistupují takto komplexně. Rozvíjet u dětí kreativitu, posilovat jejich sounáležitost se školou či propojovat teoretické s praktickým. To vše jsou aspekty, které u našich škol podporujeme,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta pro školství a kulturu. „Vnímám školy jako kulturní instituce,“ tvrdí. 

  

Ohodnoť článek

Foto Markéta Žítková

Štítky Praha 10, žáci, kniha, Střípky vyprávění, Karel Čapek, Praha, Divadlo MANA, Vršovice, historie, Indiana Jones, Božena Němcová, Václav Fiala, Ivana Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Žáci ze ZŠ Karla Čapka pokřtili svou novou knihu Střípky vyprávění. Pracovali na ní dva roky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.