Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Děti by se mohly do škol vrátit v druhé polovině května, letní prázdniny přerušeny nebudou

Děti by se do škol měly vrátit v druhé polovině května, na tiskové konferenci to dnes řekl ministr školství Robert Plaga a veřejně poprosil učitele, aby vzali v úvahu složitou situaci v rodinách. Ministerstvo školství počítá se změněnými maturitními zkouškami, které by měly proběhnout nejdříve po 21 dnech od znovuotevření škol, přijímací zkoušky budou mít pouze jedno kolo plus náhradní termíny. Letní prázdniny přerušeny nebudou.

Podle ministra školství Roberta Plagy a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly vláda počítá s návratem dětí do škol v druhé polovině května. Podle ministra školství Roberta Plagy by školy by měly vzít v úvahu domácí vyučování, které je pro rodiče více dětí velmi náročné.

"Většina rodin se nachází v těžké situaci, kde kromě toho, že rodič musí dělat práci z domu, tak se má podíet na vzdělávacím procesu intenzivněji než kdy dříve, a to klidně i u více dětí najednou. V této souvislosti bych chtěl poprosit učitele, aby nyní, když víme, že ta opatření budou trvat delší dobu, společně s řediteli sestavili plán a soustředili se na procvičování především profilujících předmětů. Je potřeba brát ohled na situaci v rodinách." uvedl na tiskové konferenci Plaga.

V posledních 14 dnech byly upraveny také pravidla zápisu do škol tak, aby se rodiče s dětmi nemuseli do škol dostavit osobně. 

Přijímací zkoušky budou mít jen jedno kolo

Jednotná přijímací zkouška na střední školy a víceletá gymnázia proběhne co nejdříve po znovuotevření škol  v nezměněné podobě nejpozději do čtrnácti dnů po otevření škol. Jedinou změnou budou zkrácené lhůty přijímacích zkoušek, konat se bude místo dvou pouze jedno kolo plus náhradní termíny. 

Státní maturita vynechá písemnou část

Státní část maturitní zkoušky měla původně začít už 8. dubna, kvůli mimořádným opatřením se ale maturity posunou až ke konci školního roku. Podle ministra školství Plagy by měly maturity proběhnout nejdříve 21 dnů po znovuotevření škol. Konat se nebude písemná část z českého a cizího jazyka, studenty budou čekat pouze didaktické testy, které proběhnou na školách. Školám bude poskytnut klíč k jejich vyhodnocení, aby si kvůli ušetření času mohly testy opravit samy. 

V případě nouze budou maturanti hodnoceni podle posledních 3 vysvědčení

Ministerstvo školství počítá i s nouzovým scénářem, pokud k otevření škol nedojde do prvního června, k maturitní zkoušce nedojde vůbec a studenti budou hodnoceni podle známek z posledních tří vysvědčení. V případě, že by žák v některém z předmětů neuspěl, bude mít příležitost dojít ke komisiálnímu přezkoušení. 

„V návaznosti na vývoj situace bude přijato opatření uzavření klasifikace za druhé pololetí v následujících týdnech podle dalšího vývoje epidemie, které čelíme.“ upřesnil Plaga ukončení školního roku a dodal, že letní prázdniny se rozhodně zkracovat ani přerušovat nebudou. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky škola, děti, koronavirus, maturity, přijímačky, Robert Plaga, prázdniny, maturita, ministr školství, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Roman Prymula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti by se mohly do škol vrátit v druhé polovině května, letní prázdniny přerušeny nebudou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.