Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Výpověď historikovi z Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy začal řešit soud

Soud dnes začal projednávat výpověď, kterou dostal kněz a historik Tomáš Petráček z Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Právnička univerzity trvá na tom, že důvodem byla organizační změna kvůli složité finanční situaci fakulty. Petráček ale věří, že výpověď dostal za svůj liberální světonázor. Práci chce zpět a žádá také omluvu a doplatek za diskriminační odměňování a za veřejné výroky někdejšího proděkana.

Petráček kritizuje konzervativní Alianci pro rodinu, vystupuje smířlivě k manželství pro všechny a podporuje Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách a domácímu násilí. Historik se domnívá, že jeho výpověď z práce je neplatná, postup školy byl podle něj nezákonný. Odmítl, že by byl nadbytečným zaměstnancem, naopak tvrdí, že v rolích, které na fakultě zastával, byl nenahraditelný. Organizační změnu označil za zcela formální listinu. Vadí mu také, že se UK nedistancovala od vyjádření tehdejšího proděkana Jakuba Jinka, který v dané věci veřejně vystupoval jménem fakulty.

Právnička univerzity Klára Radkovská dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1 prohlásila, že škola nemá problém s Petráčkovou názorovou orientací. Podotkla, že koho potřebuje, a koho ne, si určuje zaměstnavatel. To, že byl Petráček nepostradatelný, označila za jeho subjektivní názor.

Radkovská zdůraznila, že organizační změna se nedotkla jen Petráčka, ale celkem šesti dalších zaměstnanců. Fakultě podle ní hrozila nucená správa. Volba podle Radkovské padla právě na Petráčka i proto, že v té době měl práci i jinde, mimo jiné jako vedoucí katedry v Hradci Králové. „Pracovní pozice žalobce (Petráčka) byla zrušena, neexistuje. Není místo, kam by se mohl vrátit. Žalovaná nemá práci, kterou by žalobci mohla přidělovat, a na jeho mzdy nemá finanční prostředky,“ shrnula Radkovská. Soudní jednání bude pokračovat 24. února.

Fakultu u soudu zastupoval její současný děkan Jaroslav Brož, sám ale v soudní síni zatím nehovořil. „Osobně mě vzniklá situace nesmírně mrzí. O to více, že pan profesor Petráček zneužívá svou mediální známost k tomu, aby bez jakýchkoli důkazů poškozoval jméno naší fakulty,“ vzkázal následně prostřednictvím tiskové zprávy. Fakulta v ní připomněla, že Petráček svou hlavní aktivitu vykonává na Univerzitě v Hradci Králové, kde také vykazuje svou publikační činnost. „Poloviční úvazek profesora Petráčka měl pro fakultu zcela zanedbatelný vědecký i pedagogický přínos," doplnila škola.

Petráčka odvolalo vedení fakulty krátce před začátkem loňského akademického roku. Jeho doktorandi podle něj dostali informaci o tom, že on jako jejich školitel končí a oni s ním nemohou pokračovat, jen pár hodin poté, co on sám obdržel zprávu o konci svého angažmá. Postup vedení fakulty označila dříve za nesprávný rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. Pozastavila se právě také nad způsobem, jak fakulta o konci školitele informovala doktorandy.

Informace o Petráčkově výpovědi loni přitáhla pozornost k dění na fakultě. Byla i jedním z důvodů hlasování o odvolání děkana Vojtěcha Novotného, který nakonec loni v prosinci rezignoval kvůli zdravotním důvodům. Od loňského října do letošního ledna se v KTF konala vnitřní kontrola, která odhalila tři významnější pochybení ohledně organizačních změn v personální oblasti, přijetí násobně vyššího počtu studujících do studijního programu filozofie a etika a toho, že někteří vyučující vykonávali na fakultě činnost bez pracovněprávního vztahu.

Fakulta dnes sdělila, že hledá způsoby optimalizace svých výdajů, a to opět zejména v personální oblasti. V první řadě bude zvažovat neprodloužení termínovaných smluv.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky soud, Univerzita Karlova, Katolická teologická fakulta, výpověď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výpověď historikovi z Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy začal řešit soud  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.