Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Některé pražské vysoké školy posílí se začátkem vyučování bezpečnost

Některé pražské vysoké školy posílí se začátkem akademického roku bezpečnost, většina se jí zabývá dlouhodobě. Nová bezpečnostní opatření přijaly některé školy v reakci na loňskou tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy už v zimě a na jaře. Školy se zaměřily například na školení zaměstnanců, některé pracují na informačních systémech.

Nová opatření již v zimě a na jaře zavedla například Vysoká škola ekonomická, uvedla mluvčí školy Kateřina Macháčková. Zmínila posílení služeb při vstupech do areálu školy, využívání studentských a zaměstnaneckých karet pro vstup do školy či aktualizování pravidel pro pohyb ve škole s většími zavazadly. Stejně jako na jiných vysokých školách se věnovali také školením pro zaměstnance i studenty.

Vysoká škola chemicko-technologická po útoku na FF UK konzultovala stávající opatření s policií, aktualizovala pokyny pro případ napadení střelcem. „Společně s expertem na krizové plánování jsme zanalyzovali univerzitní objekty a vytipovali několik míst pro umístění krizových tlačítek, která by byla přímo napojena na bezpečnostní složky pro případ mimořádné situace," sdělil mluvčí školy Michal Janovský. VŠCHT má již několik let ve vstupech turnikety, skrze které projdou lidé jen se studentskou či zaměstnaneckou kartou, návštěvy se podle něj zapisují na vrátnici. Škola také připravuje varovný SMS systém.

Univerzita Karlova pracuje na krizovém informačním systému KISS, který umožňuje včas varovat lidi v dané oblasti. „Systém je připravený na technické úrovni, nyní ale probíhá jeho postupné nastavování na jednotlivých fakultách a součástech tak, aby ho zaměstnanci uměli efektivně používat," uvedla Petra Klusáková z rektorátu.

Škola chce také posílit možnost zamknutí se v některých místnostech. „Na základě důkladných analýz identifikujeme postupně v jednotlivých budovách místnosti, které by bylo vhodné mechanicky posílit tak, aby je bylo možné rychle zablokovat proti otevření zvenku. Tam ale silně narážíme na legislativní omezení požární ochrany a stále jsme ve fázi hledání řešení," dodala Klusáková.

Česká zemědělská univerzita se zvyšováním bezpečnosti zabývá dlouhodobě, například plány krizové připravenosti aktualizuje průběžně, uvedl ředitel Odboru bezpečnosti ČZU Jan Borák. Škola se podle něj zaměřuje na technickou, organizační i vzdělávací oblast. Ostrahu posilují se začátkem akademického roku na ČZU každoročně, uvedl. Na každé budově je systém řízení vstupu, někde mají vrátnice, někde je kartový systém.

UK se podle Klusákové zaměřuje na proškolení zaměstnanců, aby byli lépe připraveni na krizové situace. „To není jen o jednom školení, ale o dlouhodobější přípravě a zlepšení i současných povinných nácviků evakuace tak, aby byly co nejužitečnější," sdělila.

Škola podle ní také navázala užší spolupráci s policií při vyhodnocování rizik a zabezpečení akcí, řada nových opatření se také týká managementu bezpečnosti a tvoření vazeb s fakultami pro efektivní výměnu informací i zkušeností. Speciálně připravujeme i takzvané bezpečnostní koordinátory jednotlivých fakult tak, aby věděli, jak bezpečnost rozvíjet a jak postupovat v naplňování plánů," uvedla.

Při střelbě na Filozofické fakultě UK před loňskými Vánocemi přišlo o život 14 lidí a 25 dalších bylo zraněno. Po útoku pachatel, který byl studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky školy, bezpečnost, vysoké, opatření, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé pražské vysoké školy posílí se začátkem vyučování bezpečnost  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.