Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vysoké školy v Praze nabídly svým izraelským studentům pomoc, ti čeští se ze země vracejí

Některé vysoké školy, které sídlí v Praze, nabídly svým studentům z Izraele pomoc, jak psychologickou, tak studijní. Univerzita Karlova má k dispozici i stipendium. Její čeští studenti zároveň odložili plánované pobyty v Izraeli, dvě studentky Vysoké školy ekonomické se ze země raději vrátily vládním speciálem.

Pro povolané do armády připraví individuální studijní plány

„Myslíme na naše studentky a studenty, jejich rodiny a blízké, a budeme je podporovat v případě komplikací, které jim v souvislosti s násilnostmi v jejich domovech mohou vyvstat. Univerzita Karlova je nápomocna krokům jednotlivých fakult, které již od sobotního odpoledne zjišťují aktuální potřeby našich zahraničních studentů z postižených oblastí a nabízejí jim individuální formy podpory,“ uvedla na webu rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková

Na škole v současné době studuje 327 Izraelců, 186 na 1. lékařské fakultě, 100 na 3. lékařské fakultě, šestnáct na 2. lékařské fakultě, devět na Lékařské fakultě v Plzni, devět na Matematicko-fyzikální fakultě a devět na zbytku univerzity. K tomu je osm studentů na krátkodobých stážích.

Praha vyvěsila vlajku Izraele, zvažuje i finanční pomoc

Na budově Nové radnice od včerejška vedle české a ukrajinské vlajky visí i ta izraelská. Hlavní město tak symolicky podpořilo obyvatele Izraele. Stejné gesto udělaly i některé městské části, Úřad vlády nasvítil Strakovu akademii v izraelských...

Mohou využít nabídky psychologické podpory, k dispozici mají i prostory pro spolková setkání nebo učení a mohou si také zažádat o stipendium v akutní tíživé situaci, například pokud jsou závislí na podpoře rodiny v místě konfliktu. Zároveň jim škola připravuje individuální studijní plány. To třeba po případ, že budou povoláni do vojenské služby. 

„Budeme důrazně dbát na to, aby se prostředí fakulty nestalo místem jakýchkoli útoků na studenty. Mohou počítat s naši plnou podporou a pomocí a mohou se na nás s čímkoli obracet,“ sdělil na webu děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Vokurka. Své studijní pobyty na univerzitách v Izraeli zároveň odložili tři studenti vysoké školy. 

Jsou v kontaktu s izraelskými akademiky

Do země ještě před teroristickými útoky odjely dvě studentky Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické, které se tam měly vzdělávat. Na vlastní žádost se vrátily včerejším speciálem s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Na škole je také pět izraelských studentů, které vedení oslovilo s nabídkou pomoci.

České vysoké učení technické navštěvuje devět Izraelců a stejně jako ostatní ústavy jim nabídlo psychologickou i studijní pomoc. 

Jsme v kontaktu i s akademiky přímo v napadeném státě, a to nejen s těmi z Technion Israel Institute of Technology, se kterým ČVUT spolupracuje na rozvíjení hybridní výuky studentů v rámci univerzitní aliance EuroTeQ, ale i s dalšími institucemi, se kterými spolupracujeme v oblasti výzkumu (například Ben Gurion University of the Negev, Beer-Sheva, Tel Aviv University). Jsme připraveni vyjít vstříc jakýmkoliv jejich potřebám či požadavkům,“ informovalo na webu vedení školy.



 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Karlova

Štítky Izrael, studenti, Univerzita Karlova, Vysoká škola ekonomická, České vysoké učení technické, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Správně!!!Tentokrát se musíme postavit na nejsprávnější stranu dějin,musulmanské pseudo-lidské zrůdy a mrdky musí být vyřešeny definitivním konečným řešením!!!!!

Čtvrtek, 12. října 2023, 10:57Odpovědět

Vysoké školy v Praze nabídly svým izraelským studentům pomoc, ti čeští se ze země vracejí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.