Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Praze chybí miliardy na stavbu škol, žádá vznik školského státního fondu

Praze chybí miliardy korun na výstavbu škol. Pokud se do financování výstavby nezapojí stát, metropole by na to v budoucnu nemusela mít peníze. Podle vedení hlavního města by proto měl vzniknout Státní fond školské infrastruktury, tedy systém, ze kterého by rozvoj školství byl financován.

„Když je Státní fond dopravní infrastruktury, tak by mohl vzniknout školský. Školství bylo vždycky nějak podpořeno, ale vždycky to bylo nesystémové. Vždy se řekne, už je to strašně potřeba, tak vznikne nějaký dotační titul pro školy, ale neexistuje systémová podpora, aby se obnovovaly školní jídelny, tělocvičny, stavěly se nové školy. To neexistuje a myslím si, že je to potřeba," uvedl pražský radní Antonín Klecanda (STAN).

Pravidla by podle jeho představy mohla fungovat obdobně jako u Státního fondu dopravní infrastruktury. Projekt by tedy musel být v určité fázi připravenosti nebo musel by vyplývat z demografické studie. „Potom by ta která obec měla snadný přístup k tomu, aby mohla přistavět, popřípadě opravit či postavit školu," řekl Klecanda.

O návrhu již mluvil s ministrem školství Vladimírem Balašem (STAN). „Vyloženě projednávat je zatím silné slovo, ale snažím se získávat pro to podporu i dalších. Včera jsem například jednal se Sdružením místních samospráv, s panem (předsedou Oldřichem) Vávrou, který toto téma, že musí být systémová podpora, také propaguje," řekl.

Podle starosty Prahy 9 a městského zastupitele Tomáše Portlíka (ODS) by městu pomohlo také to, aby se stát podílel na výstavbě velkých dopravních staveb, kterými je metro D nebo městský okruh. Metropole je nyní financuje sama. „Když by pomohl stát například s metrem a okruhy, pak Praha bude mít dostatek prostředků na školy. Pokud to nezačneme řešit a rozpočtovat, tak si zaděláváme na velký problém," řekl Portlík. Takzvaný spoluúčast investorů, kdy zaplatí například školu v lokalitě, kde staví, na vyřešení problému nestačí.

Ze studie Institutu plánování a rozvoje vyplývá, že pražské městské části mají v současné době 141 projektů na rozšíření kapacit škol v součtu za celkem 26,77 miliardy korun. Pokud by byly realizovány, vzniklo by 27 tisíc míst v ZŠ a 5 tisíc v mateřinkách. Z celkového počtu potom k 27 projektům již mají buď stavební povolení nebo mohou začít stavět. Připravené projekty však nemají z čeho financovat. Ze zmíněných necelých 27 miliard disponují necelými 2,4 miliardami. Podle demografických předpovědi by mělo do roku 2050 přibýt v Praze 400 tisíc obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky školy, stavba, kapacita, peníze, fond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praze chybí miliardy na stavbu škol, žádá vznik školského státního fondu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.