Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lékaři z Podolí zachránili život nenarozené holčičce. Operovali ji v děloze její maminky

O obrovský úspěch se tento týden postarali lékaři z Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí. Úspěšně operovali ještě nenarozené dítě v děloze matky. Malé holčičce Miriam vyoperovali nádor vážící 1,2 kilogramu. Šlo přitom o první nitroděložní operaci tohoto typu v Čechách i na Slovensku.

„Velká gratulace rodičům a malé Miriam za vytrvalost, nervy a statečnost v nelehkém boji se sakralním teratomem," vzdali v úterý na sociálních sítích hold lékaři. Slova díků a gratulace směřují hlavněj jim. Šlo totiž o vůbec první nitroděložní  operaci  provedenou na území Česka nebo Slovenska.

Lékaři malé Miriam operovali mohutný nádor o váze 1,2 kilogramu. „Díky opakovanému nitroděložnímu zákroku ve druhém trimestru s laserovým cíleným uzávěrem přívodných cév nádoru se zmenšila jeho funkční část na polovinu, Miriam tím nejen přežila, ale dočkala se 34.týdne ve výborné kondici, aby byla následně předána našim neonatologům a dětským chirurgům ve fakultní nemocnici Motol, kteří odvedli skvělou práci," shrnul tým z Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí.

Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí je zdravotnické zařízení o příspěvkovou organizaci zřizovanou Ministerstvem zdravotnictví specializující se na péči v oblasti porodnictví, neonatologie a perinatologie.  Místní porodnice patří k nejoblíbenějším v Praze. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Centrum fetální medicíny ÚPMD Praha

Štítky Podolí, Ústav pro péči o matku a dítě, rakovina, Česko, Slovensko, Fakultní nemocnice v Motole, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha, děloha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři z Podolí zachránili život nenarozené holčičce. Operovali ji v děloze její maminky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.