Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třída Albrightové, ulice Mládkové. Adresy v nové smíchovské čtvrti ponesou jména podle slavných žen

V nově budované čtvrti Smíchov City budou lidé v budoucnu bydlet v ulicích pojmenovaných po slavných ženách. Hlavní bulvár se bude jmenovat třída Madeleine Albrightové, dále pak uctí například i Medu Mládkovou nebo Jiřinu Šiklovou.

Nová čtvrť vzniká od roku 2020 na bývalých drážních pozemcích. Na čtyřech stech tisíc metrech čtverečních budují bytové, administrativní a obchodní domy, které bude spojovat kilometrový pěší bulvár. Právě ten se bude jmenovat po bývalé americké političce Madeleine Albrightové, která se narodila na Smíchově. Její jméno ponese i nová škola.

Do bulváru bude ústit ulice mecenášky a sběratelky Medy Mládkové, další ulice pojmenují po disidentkách Jiřině Šiklové a Růženě Vackové nebo malířce Toyen.

„V projektu Smíchov City chceme připomenout významné ženy, které spojuje celoživotní úsilí o svobodu, demokracii a boj proti totalitě. Měl by to být apel na genderovou vyváženost a v jistém smyslu i náprava historické křivdy, když si uvědomíme, že v Praze se jmenuje méně než pět procent ulic po ženách. V celém svém kontextu půjde především o poctu hrdinným postojům a osudům 20. století,“ popsal v tiskové zprávě celý záměr Luděk Sekyra, zakladatel Sekyra Group, společnosti, která do projektu investuje.

Ulice ale nebudou mít jen ryze ženská jména. Ta, která povede ke škole, bude Josefa Škvoreckého, navazovat na ni bude ulice spisovatele Františka Langera.

Návrh už schválila Místopisná komise Rady hlavního města a doporučila ho Radě metropole.

Podle odhadů bude v nové čtvrti za víc než dvacet miliard žít a pracovat víc než dvanáct tisíc lidí, z nichž někteří se nastěhují už koncem letošního roku.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sekyra Group

Štítky Madeleine Albrightová, Smíchov City, ulice, škola, Meda Mládková, Jiřina Šiklová, Růžena Vacková, Josef Škvorecký, František Langer, Luděk Sekyra, Smíchov, Rada hlavního města Prahy, Sekyra Group, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třída Albrightové, ulice Mládkové. Adresy v nové smíchovské čtvrti ponesou jména podle slavných žen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.