Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zahraniční turisté se po covidu do Prahy ještě nevrátili. Těch českých ale přibylo

Během druhého čtvrtletí letošního roku přenocovalo podle Českého statistického úřadu v metropoli 1,6 milionu turistů, což je o víc než půl milionu méně, než před začátkem pandemie v roce 2019. U těch zahraničních to znamená pokles, českých turistů ale naopak přibylo, a to o víc než sto tisíc.

Před covidem se ubytovaly přes dva miliony lidí ze zahraničí

Český statistický úřad zveřejnil údaje o domácích i zahraničních návštěvnících pražských ubytovacích zařízení v druhém čtvrtletí letošního roku na svém webu. I když čísla oproti tomu minulému výrazně vrostla, předcovidových čísel dosáhla jen u tuzemských hostů. Těch bylo dokonce o sto tisíc víc.

Do penzionů, hotelů či kempů hlavního města přijelo během dubna, května a června 1 179 701 zahraničních turistů. Minulý rok to bylo jen 252 tisíc, ovšem v roce 2019 2 157 094.

To čeští návštěvníci překonali i předcovidová čísla a letos do metropole zavítalo přes 430 tisíc lidí. V roce 2019 to bylo přes 317 tisíc.

Všichni hosté dohromady pak v Praze přespali celkem 3,5 milionkrát.

Nejvíce bylo Němců

Podobně je na tom i zbytek republiky. „Výkony ubytovacích zařízení v letošním druhém čtvrtletí ještě nedosáhly objemu před pandemií. Stále chybí zahraniční hosté, kterých se ubytovalo jen 65 procent v porovnání s rokem 2019. Zatímco návštěvnost domácích hostů výsledky druhého čtvrtletí 2019 již překonala,“ uvedl na webu českého statistického úřadu Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí.

Celkem se v tomto období využilo ubytování pět milionů turistů, z toho 3,1 milionu českých rezidentů.

Z těch zahraničních se v Česku již tradičně ubytovalo nejvíc turistů z Německa a to přes pět se tisíc, druhých Slováků bylo skoro 230 tisíc a Poláků na třetím místě 165 tisíc.

Statistický úřad zmínil problém v počítání návštěvníků z Ukrajiny. „Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení,“ informoval úřad v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky cestovní ruch, turisté, ubytování, statistiky, zahraniční, Český statistický úřad, Praha, ubytovací zařízení, Ukrajina, Pavel Vančura, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

No nevím, do centra se už zase nedá jít. Kvůli turistům.

Středa, 10. srpna 2022, 06:58Odpovědět

Zahraniční turisté se po covidu do Prahy ještě nevrátili. Těch českých ale přibylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.