Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odlehčovací služba Grébovka rozšiřuje služby. Nově mohou děti zůstat i přes noc

Odlehčovací služba Grébovka pomáhá již od prosince rodičům dětí se znevýhodněním. Nyní nově nabízí i možnost přespání. K zavedení nové služby bylo třeba pár stavebních úprav v Dětském centru Paprsek, který službu poskytuje. Kromě Paprsku se na zprovoznění služby podílela Městská část Prahy 10 a spolek rodičů dětí s kombinovaných postižením Péče bez překážek.

Rodiče si občas potřebují odpočinout

Péče o dítě se znevýhodněním může být pro rodiče a příbuzné velmi náročná. „Pokud v minulosti rodiče nebo pečovatelé dětí se zdravotním znevýhodněním či autismem potřebovali jít třeba na operaci nebo si prostě potřebovali odpočinout od náročné péče, museli své děti často vozit do zařízení v Mladé Boleslavi nebo v Náchodě,“ vysvětluje radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová. Bylo tedy již na čase podobnou službu zavést i v Praze. K tomu, aby mohly děti zůstat přes noc, bylo potřeba udělat jen pár stavebních úprav.

Odlehčovací služba doplňuje nabídku Dětského centra

Službu poskytuje Dětské centrum Paprsek, které sídlí na Praze 10. „Odlehčovací služba vhodně zapadá do mozaiky služeb poskytovaných v objektu U Vršovického nádraží 30/30, který se stal jakýmsi multifunkčním zdravotnicko-sociálním centrem,“ uvádí v tiskové zprávě Michal Kočí, radní městské části Praha 10 pro sociální oblast, zdravotnictví a rodinnou politiku.

Dětí se znevýhodněním je mnoho, míst ve službě málo

Momentálně mohou službu ve stylu běžné domácnosti využívat až čtyři děti najednou. Do budoucna by ale město chtělo kapacity navýšit. Konkrétně do dvou let na 20 poskytovaných míst. V Praze žije přes dva a pů tisíce dětí s různými druhy postižení a z toho třetina potřebuje nepřetržitou péči. „Dlouhodobá péče je velmi vyčerpávající a bez odlehčovacích a dalších podpůrných služeb rodičům hrozí syndrom vyhoření, sociální izolace, zhoršení jejich zdravotního stavu, vztahové problémy a další rizika,“ vysvětluje Jarmila Neuwirthová ze spolku Péče bez překážek, který se na vzniku služby podílel.

Ohodnoť článek

Foto Péče bez překážek

Štítky Havlíčkovy sady, Praha, Dětské centrum paprsek, Milena Johnová, Mladá Boleslav, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odlehčovací služba Grébovka rozšiřuje služby. Nově mohou děti zůstat i přes noc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.