Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha se po třech letech opět zbarví do duhova. V srpnu proběhne Prague Pride

Prahou v sobotu 13. srpna projde po třech letech znovu karnevalový průvod hrdosti Prague Pride. V minulých dvou letech se kvůli covidové epidemii nekonal. Duhovým pochodem vrcholí týdenní festival o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+), který se letos uskuteční od 8. do 14. srpna. Dvanáctý ročník přehlídky nabídne kolem 150 akcí. Na webu festivalu o tom informovali pořadatelé.

Na dvcet tisíc lidí projde centrem až na Letnou

„Sobotní průvod letos už konečně bude. Jeho přesnou podobu zatím ladíme,“ uvedl ředitel festivalu Tom Bílý. Podle něj se pořadatelé budou letos v průvodu i na všech ostatních akcích snažit o větší přístupnost, dbát budou i na udržitelnost a ekologii.

Průvod by měl podle informací z magistrátního seznamu shromáždění vyrazit z Václavského náměstí. Účastníci se začnou shromažďovat od půl dvanácté, na tříkilometrovou trasu vyrazí kolem jedné hodiny. Přes ulicí Na Příkopě, Celetnou, Staroměstské náměstí a Pařížskou by se měli dostat k Vltavě. Přes Čechův most by měli pokračovat po schodech nahoru na Letnou. Pořadatelé pro lidi se zhoršenou pohyblivostí či pro rodiče s kočárky zajistí od schodů na Letnou autobusy. Magistrátu ohlásili 20 tisíc účastníků.

Prague Pride není jen průvod

Vedle průvodu v týdenní programu pořadatelé připravili koncerty, workshopy, debaty či divadelní představení. Celkem chystají přes 150 akcí. Přehlídka má připomenout historii hnutí LGBT+ lidí za rovnoprávnost, soustředit se chce i na osvětu proti homofobii a transfobii.

„Festival dává lidem příležitost být sami sebou bez ohledu na jejich sexuální orientaci a genderovou identitu a poskytuje jim k tomu bezpečný prostor. Festival také aktivně vytváří prostor pro většinovou společnost, aby mohla LGBT+ lidi poznat a v jejich rozmanitosti je přijmout a respektovat,“ uvedli pořadatelé.

Počet návštěvníků festivalu roste, počet protestujících klesá

Podle dřívějších údajů organizátorů přibývalo návštěvníků festivalu Prague Pride každoročně do roku 2018, kdy jich dorazilo 92 tisíc. V roce 2019 jich bylo 75 tisíc a v průvodu šlo na 30 tisíc lidí, uvedli dřív pořadatelé. V posledních dvou letech se duhový pochod Prahou kvůli covidové epidemii nekonal. V roce 2020 se přehlídka uskutečnila jen on-line. Loni se část programu přesunula do venkovních prostor, celkem dorazilo na 25 tisíc lidí.

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byl festival obscénní a nevkusně vnucoval ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague Pride

Štítky LGBT, festival, menšiny, lidská práva, Prague Pride, Praha, Letná, Václav Klaus, epidemie, Václavské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

A budeme mít ohnisko opičích neštovic, jako suvenýrek?

Pondělí, 25. července 2022, 06:44Odpovědět

Praha se po třech letech opět zbarví do duhova. V srpnu proběhne Prague Pride  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.