Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soukromý dopis pro Churchilla odhaluje detaily atentátu na Heydricha. K nahlédnutí je v Národním muzeu

V Národním muzeu ve výstavě Nikdy se nevzdáme! tento týden přibyly dva unikátní dokumenty související s atentátem na Reinharda Heydricha. Jde o písemné informace určené pro Winstona Churchilla týkající se atentátu i jeho dopadů a dále o korespondenci mezi zástupcem šéfa britské tajné služby generálem Colinem Gubbinsem a plukovníkem Františkem Moravcem z 30. května 1942. ČTK o tom za Národní muzeum informovala Šárka Bukvajová.

Soukromá zpráva pro Churchilla

Do Prahy dokumenty zapůjčil The National Archives z Velké Británie a do České republiky se dostaly poprvé. Tajná zpráva pro britského premiéra Winstona Churchilla z června 1942, kdy v Protektorátu Čechy a Morava vrcholil teror stanného práva, popisuje celou akci jako „úspěšnou operaci britské a československé tajné služby“. Zpráva dále sděluje, že celá akce se uskutečnila podle plánu a příprav. Mimo jiné to potvrzuje úzkou spolupráci britské a československé tajné služby.

Soukromá korespondence popisuje detaily akce

Druhým dokumentem je korespondence mezi zástupcem velitele britské SOE (Special Operations Executive) Colinem Gubbinsem a plukovníkem Františkem Moravcem. V dopise z 30. května 1942 píše František Moravec s obdivem o profesionálním hrdinském činu, který se zapíše do československé historie. Píše v něm dále, že nyní ještě nelze dohlédnout výsledky celé akce, Heydrich totiž ještě žil, ale že se jedná o akci významnou pro celé hnutí Evropy a českoslovenští vojáci se již tímto zapsali do dějin. „Doufám, že jejich skvělý příklad bude brzy následován dalšími v ostatních částech světa a sami Němci se budu moci poučit, jaké to je být obětí vlády teroru,“ stojí v dokumentu.

Zároveň v dopise Moravec vyjadřuje soucit s obyvateli protektorátu, kteří musí podle reakcí nacistů zažívat nesmírné utrpení a perzekuce. To mimo jiné svědčí o tom, že za hranicemi protektorátu byly důsledky útoku na Heydricha zřejmé. Podobně se vyjadřuje zpráva pro Churchilla.

Muzeum výstavou připomíná 80. let od atentátu, který změnil dějiny

Výstava Nikdy se nevzdáme! vznikla u příležitosti 80. výročí hrdinného činu československých parašutistů a byla zpřístupněna letos 22. května. Návštěvník v ní projde symbolicky týden po týdnu období mezi 27. květnem a 3. červencem roku 1942, je konfrontován s událostmi, veřejným prostorem protektorátu, propagandou i starostmi všedního dne. Od 29. června do 31. srpna letošního roku je navíc na české ambasádě v Londýně umístěna putovní panelová verze této výstavy.

Autor konečného řešení zemřel několik dní po útoku

Nelítostnému nacistovi a spoluautorovi takzvaného konečného řešení židovské otázky Heydrichovi se osudnou stala silnice pod Vychovatelnou v Libni, kudy téměř každý den projížděl. Heydrich útok přežil, ale nečistoty zanesené do ran vedly k sepsi. Zemřel o pár dní později 4. června 1942. Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili mnoho odbojářů a lidí, kteří jim pomáhali. Jan Kubiš a Jozef Gabčík s dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostela svatých Cyrila a Metoděje v Praze.

Dokumenty mohou návštěvníci vidět v Historické budově Národního muzea do konce října 2022.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Michal Stehlík

Štítky atentát, historie, dokumenty, Národní muzeum, Praha, Winston Churchill, Reinhard Heydrich, výstava, František Moravec, Atentát na Heydricha, tajná služba, protektorát, Velká Británie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soukromý dopis pro Churchilla odhaluje detaily atentátu na Heydricha. K nahlédnutí je v Národním muzeu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.