Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha 6 si na Kulaťáku ve čtvrtém kvadrantu přeje nový sál i obchody. Chce omezit výšku budov i počet kanceláří

Městská část Praha 6 chce mluvit do podoby plánovaného čtvrtého kvadrantu Vítězného náměstí. Podle radnice by měla být limitována výška nových staveb a kanceláře na méně než polovině území. K tomu chce sál pro pět set lidí nebo pasáž s obchody.

Nová podoba vzejde ze soutěže

Čtvrtý kvadrant, vymezený ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů, je zatím prázdný. Urbanistickou koncepci Dejvic a Vítězného náměstí navrhl ve 20. letech architekt Antonín Engel, projekt ale nebyl dokončen. Původně měl být prostor určen vysokým školám, teď ale bude určen jinému účelu.

„Volný pozemek, na nějž navazuje vysokoškolský kampus, provázely několikaleté majetkové spory mezi Českým vysokým učením technický a Vysokou školou chemicko-technologickou, majitelem se nakonec stala VŠCHT,“ píše se na webu Prahy 6.

Minulý rok škola škola 88 procent plochy prodala za víc než miliardu korun konsorciu Fourth Quadrant, které sdružuje společnosti Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain. Noví vlastníci teď vyhlásili mezinárodní architektonickou soutěž na novou podobu kvadrantu. Vítězný návrh představí v květnu příštího roku.

Šestka chce méně bytů a kanceláří

„Pro Prahu 6 jde o tak zásadní a významný projekt, že jako zástupci zdejších obyvatel chceme do budoucí podoby tohoto místa mluvit,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta pro územní rozvoj Jakub Stárek (ODS).

„Přáli bychom si, aby v rámci občanské vybavenosti díky dostavbě vznikl kulturní hub nebo kulturně-společenské centrum, například science park, výstavní prostory, klubové prostory s možností projekce a například sál pro pět set lidí,“ vyjmenoval Stárek.

Šestka dále chce jednu čtvrtinu plochy vyčlenit pro občanskou vybavenost, tedy obchodům, službám, kultuře. Dále pak vytvořit pasáž s obchody a službami propojenou s vestibulem metra, Zachovat osu Dejvická – Technická ulice a kancelářím vyhradit méně než polovinu z celkové zastavěné plochy. Výška nových objektů by neměla převýšit ostatní v okolí a v neposlední řadě chce radnice právo na upravení množství bytové plochy podle kapacity okolních mateřských a základních škol.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky Vítězné náměstí, Dejvice, rekonstrukce, výstavba, čtvrtý kvadrant, Praha, obchod, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Antonín Engel, Jakub Stárek, České vysoké učení technické v Praze, Penta, Sekyra Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 6 si na Kulaťáku ve čtvrtém kvadrantu přeje nový sál i obchody. Chce omezit výšku budov i počet kanceláří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.