Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Marie Schmolková za války zachránila tisíce židovských uprchlíků. Její jméno možná ponese park v centru

Radnice Prahy 1 navrhne pojmenovat parčík mezi Pařížskou a Maiselovou ulicí po humanitární pracovnici a političce Marii Schmolkové, která před druhou světovou válkou zachránila tisíce židovských uprchlíků před nacismem. V úterý to schválili radní. Informovala o tom mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková. Návrh městské části nyní projedná magistrátní místopisná komise. O pojmenování ulic v Praze na základě doporučení komise rozhodují radní hlavního města.

Pomoc pro Židy

Po nástupu Adolfa Hitlera k moci v roce 1933 se Schmolková začala angažovat v koordinaci pomoci pro Židy a další nacisty perzekvované osoby, které prchaly do Československa. Sepsala rovněž výzvu o pomoc adresovanou dobrovolníkům v zahraničí, která do Prahy přivedla i Nicholase Wintona. Zemřela na srdeční selhání v Londýně v březnu 1940. Vedení první městské části již nedávno Schmolkové in memoriam udělilo čestné občanství.

„Příběh Marie Schmolkové je neprávem zapomenutý. Neměla potomky, kteří by její odkaz opečovávali, čemuž se nyní věnují alespoň angažovaní historikové," uvedl starosta Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). Dodal, že vedení Prahy 1 se rozhodlo ji ocenit i s ohledem na fakt, že celý život žila v Kamzíkové ulici na Starém Městě.

Park byl veřejnosti uzavřený

Park byl donedávna veřejnosti uzavřený, ale současná koalice jej zpřístupnila. Radní Petr Kučera (Zelená pro jedničku) uvedl, že s pojmenováním souhlasí i židovská obec, která návrh odsouhlasila v prosinci. „Kde jinde by se slušelo pojmenování po hrdince a zachránkyni válečných židovských uprchlíků více než v židovském městě?" uvedl. Předseda Židovské obce František Bányai v Praze uvedl, že parčík u Staronové synagogy by si zasloužil kromě důstojného pojmenování také odpovídající úpravy, například opravu hroutící se zídky.

Radní hlavního města naposledy loni v listopadu schválili pojmenování 15 nových ulic a přejmenování jedné stávající. V pražských Vysočanech má ulici hokejista a trenér Ivan Hlinka, v Řeporyjích básník Ivan Martin Jirous a botanik Slavomil Hejný. Ulice na Vinohradech zase upomíná na leteckého generála a odbojáře za druhé světového války Josefa Dudu. Po říjnovém úmrtí Karla Gotta se začalo mluvit o pojmenování veřejného prostranství v Praze po oblíbeném zpěvákovi, o místě se zatím nerozhodlo.

Autoři | Foto Autorem této fotografie je neznámá osoba. [Public domain]

Štítky ČR, správa, historie, Praha, Židé, Marie Schmolková, uprchlík, druhá světová válka, Adolf Hitler, Nicholas Winton, Londýn, Československo, Pavel Čižinský, Karel Gott

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Schmolková za války zachránila tisíce židovských uprchlíků. Její jméno možná ponese park v centru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.