Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha 13 plánuje novou komunitní zahradu. Vybuduje ji na školním pozemku

Ve Stodůlkách vznikne nová komunitní zahrada na pozemku základní školy Janského. Radnice ji podle starosty Davida Vodrážky plánovala delší dobu, řešila ale komplikované majetkové vztahy pozemků. Plochu už městská část připravuje.

Spolupracují i s odborníky

Pozemek o výměře 5 tisíc metrů čtverečních škola ani městská část v současné době nevyužívají, už ho ale začali upravovat podle projektové dokumentace. Byl vyčištěn od starých keřů a zahajuje práce na vybudování zahrady.

„Komunitní zahradu jsme připravovali již delší dobu, ale jako každá městská část v Praze řešíme komplikované majetkové vztahy. V první řadě pozemek musí být v majetku městské části a dostupný dostatečnému počtu obyvatel, kteří by se mohli do komunitní zahrady zapojit,“ uvedl na webu starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Na místě budou lidé moci pěstovat ovoce, zeleninu či bylinky. Radnice dodá vyvýšené záhony, vysadí stromy. „Další rozvoj již bude na komunitě, a právě pro tento velmi zásadní krok jsme oslovili odborníky, kteří pomohou obyvatele Velké Ohrady oslovit již ve fázi stavebních úprav pozemku,“ dodal starosta.

První komunitní zahrada vznikla před deseti lety

Svou první komunitní zahradu chce letos i radnice Prahy 5 a oznámila, že se chystá projekt finančně podpořit. Zatím se ve spolupráci s občany vybírá vhodné prostory.

Vůbec první taková zahrada v Praze byla otevřena v roce 2012 v Praze 7 v ulici Varhulíkova. Dnes mají městské části i několik zahrad, Čtyřka už třeba osm.

Nechybí ani v samotném centru města, Praha 1 je má na Malé Straně i ve Starém a Novém městě. Další jsou třeba v Řepích, na Suchodole, v Ďáblicích nebo v Horních Měcholupech.

Ohodnoť článek

Foto Praha 13

Štítky komunitní zahrada, pozemek, škola, Stodůlky, stavba, Praha, zahrada, městská část, David Vodrážka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 13 plánuje novou komunitní zahradu. Vybuduje ji na školním pozemku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.