Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Marta Kubišová je čestnou občankou Prahy. Jde o projev úcty za hrdinství během sovětské invaze

V Brožíkově sálu Staroměstské radnice udělil primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) tři nová čestná občanství. Jedno z nich převzala i zpěvačka a signatářka Charty 77 Marta Kubišová. Spolu s ní završili sedmdesátku čestných občanů Dagmar Hazdrová a Václav Hudeček.

Kubišová byla obětí minulého režimu

Marta Kubišová je se svou písní Modlitba pro Martu symbolem sametové revoluce. Tuto píseň zpívala v roce 1989 pro davy, které se shromáždily pod balkonem domu v Melantrichově ulici. Mimo to byla ale také jednou z prvních signatářek Charty 77 a její mluvčí. Během režimu byla její kariéra opakovaně omezována a část svého života musela trávit v ústraní. „Nebála jste si stát za tím, čemu věříte, i když vás to stálo po dlouhou dobu slibně rozjetou kariéru i mnoho osobních obětí,“ napsal si na Twitter primátor Zdeněk Hřib.

Letos osmdesátileté Kubišové bylo občanství uděleno jako zvláštní projev úcty za osobní hrdinství v období srpnové invaze sovětských vojsk v roce 1968 a v době normalizace a jako ocenění uměleckého přínosu a zásluh v oblasti hudby.

Hudeček účinkoval již od patnácti po celém světě

Spolu s ní se čestným občanem stal Václav Hudeček, světoznámý houslista, který vystupoval na nejprestižnějších pódiích jak v Evropě, tak i v Japonsku nebo Austrálii. Do českého laického povědomí se dostal svou nahrávkou Vivaldiho Čtvero ročních období, která se stala nejúspěšnějším titulem, který vznikl v České republice po listopadu 1989.

Třetí ocenění a čestné občanství předal primátor Dagmar Hazdrové, která v roce 1968 seděla za mikrofonem rozhlasu bez vystřídání 52 hodin a na frekvenci svobodné Evropy vysílala do celého světa. Zároveň je dodnes součástí dennodenního pražského života. Pro hromadnou dopravu totiž namluvila hlášení zastávek.

V rámci ceremoniálu byly uděleny i dvě Stříbrné medaile hlavního města Prahy, a to doktorkám Jitce Abrahámové a in memoriam Mileně Černé. Obě medaili dostaly za zásluhy spjaté s lékařskou a sociální oblastí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Hřib

Štítky Čestné občanství, primátor, ocenění, Praha, Marta Kubišová, Zdeněk Hřib, Václav Hudeček, Dagmar Hazdrová, Charta 77, Česká pirátská strana, Sametová revoluce, Staroměstská radnice, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marta Kubišová je čestnou občankou Prahy. Jde o projev úcty za hrdinství během sovětské invaze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.