Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemřela žena, která přežila vyhlazení Lidic. S Miloslavou Kalibovou se dnes loučí v motolském krematoriu

Poslední rozloučení s Miloslavou Kalibovou, která za druhé světové války přežila vyhlazení Lidic, pobyt v koncentračním táboře i pochod smrti, dnes po poledni proběhne v motolském krematoriu v Praze. Pamětnice zemřela ve věku 96 let, tři dny po Vánocích.

Její příběh zveřejnila Paměť národa. Desátého června 1942 v časných ranních hodinách vyvedlo gestapo její rodinu z domu. Otec byl popraven mezi lidickými muži a obě sestry s matkou čekal osud ostatních lidických žen. Po třídenní internaci v kladenském gymnáziu putovaly do koncentračního tábora v Ravensbrücku. 

Miloslava Kalibová zde byla do konce války a vše vyvrcholilo 28. dubna 1945 pochodem smrti, který trval pět dní a byl dlouhý 150 kilometrů. Skupina českých žen při něm došla až na osvobozené území. Odsud zbývalo několik kilometrů do shromažďovacího tábora pro cizince ve Schwerinu, kde byla Miloslava Kalibová až do návratu domů.

Do Československé republiky se dostala 2. června 1945. Hned 8. června nastoupila do svého bývalého zaměstnání v nemocenské pojišťovně soukromých zaměstnanců. Po reorganizacích v letech 1948 a 1952 se dostala na ministerstvo zdravotnictví, kde pracovala dalších 30 let. V roce 1952 se vdala. Nikdy nebyla členkou žádné politické strany. Byla předsedkyní lidické základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu.

Foto Vilém Faltýnek

Štítky ČR, historie, pietní, Kalibová, Miloslava Kalibová, Vyhlazení Lidic, druhá světová válka, Praha, Vánoce, Paměť národa, Koncentrační tábor Ravensbrück, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Český svaz bojovníků za svobodu, Schwerin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela žena, která přežila vyhlazení Lidic. S Miloslavou Kalibovou se dnes loučí v motolském krematoriu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.