Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vzácný čtyři sta let starý desetidukát se v aukci prodal za víc než deset milionů

Desetidukát z pražské mincovny za vlády Fridricha Falckého z počátku 17. století se dnes v aukci v Praze prodal za více než deset milionů korun. Vyvolávací cena mince byla dva miliony korun, na sále se prodala za 8,55 milionu korun a včetně přirážky 20 procent na ni kupec zaplatí 10,26 milionu korun.

Dukát se vydražil v první části dnešní aukce pořádanou společnostní Aurea Numismatika, která nesla podtitul 100 rarit. Celkově se na ní prodaly mince za 65,23 milionu korun. 

Vzácná pražská ražba podle katalogu nese na líci obraz stojícího krále ve zbroji mezi českým a falckým znakem, na rubu je dělený pětidílný znak v kruhovém poli. Produkce pražské mincovny za vlády Fridricha Falckého byla podle odborníků nominálově nejpestřejší z českých mincoven. Ražba ve jménu krále započala v Praze až v roce 1620, na rozdíl od Kutné Hory.

Za 6,66 milionu včetně přirážky se prodal desetidukát Ferdinand II. z počátku 17. století vyvolávaný za milion korun. Za 2,76 milionu našla kupce medaile vycházející k miléniu sv. Václava, které připadalo na rok 1929, vyvolávala se dnes za 1,5 milionu korun.

Za 2,04 milionu korun se prodal dukát z pražské mincovny vyrobený za za panování Ferdinanda I. Produkce je s přestávkami doložena přibližně mezi lety 1530 a 1547. Protože v letech 1547 až 1557 byla činnost pražské mincovny přerušena, znovu byly raženy až po obnovení činnosti a to jen v omezeném množství v letech 1561 a 1562. Nedatované pražské dukáty Ferdinanda I. ražené v prvních letech jeho vlády jsou velice vzácné a do této kategorie patří i tento vydražený exemplář.

Aukce pokračovala ještě dvěma částmi, v nichž se dražily medaile, řády a bankovky.

Nejdražšími mincemi vydraženými na českých aukcích jsou od loňska svatováclavský pětidukát z roku 1937, prodaný v přepočtu za 27 milionů korun (bez aukční přirážky asi 23 milionů korun) a desetidukát Ferdinanda III. vyražený v Kremnici v roce 1642 s vyvolávací cenou prodaný za 30 milionů korun včetně aukční přirážky.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aurea Numismatika

Štítky hobby, trh, numismatika, aukce, dukát, historie, dražba, mince, Fridrich Falcký, vláda, Praha, AUREA Numismatika a.s., Ferdinand I. Dobrotivý, Ferdinand III. Toskánský, Kutná Hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácný čtyři sta let starý desetidukát se v aukci prodal za víc než deset milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.