Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstavba překladiště děsí obyvatele Prahy 10. Obávají se kamionů proplétajících se Malešicemi

Rušná atmosféra se očekává ve čtvrtek odpoledne v Kulturním domě Barikádníků ve Strašnicích. Na čtvrtou hodinu odpolední je tam naplánováno veřejné projednávání dokumentace k posouzení vlivů na životní prostředí (studie EIA) k plánované výstavbě Terminál Malešice. Proti jeho stavbě vznikla iniciativa, která chce záměru zabránit.

Důvodem veřejného projednání je velký počet nesouhlasných připomínek veřejnosti ke stavbě. „Ve strašnickém kulturním domě Barikádníků mohou dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí uplatnit své poslední námitky dotčené orgány státní správy, dotčené územně samosprávné celky, občané a další soukromé subjekty a vlastníci okolních pozemků a dotčená veřejnost, kterou jsou spolky, zejména působící v oblasti životního prostředí,“ poznamenal tiskový mluvčí městské části Jan Hamrník.

Po jednání pražský Magistrát rozhodne, zda záměr zamítne či vrátí k přepracování oznamovateli, kterým je soukromý investor. Nebo záměr povolí a stanoví podmínky pro další řízení. Tím je územní, stavební povolení a podobně.

Městská část Praha 10 s kontejnerovým překladištěm v Malešicích dlouhodobě nesouhlasí, což také zohlednila ve svých připomínkách, které Magistrátu odeslala. „Své námitky rovněž sdělí na veřejném projednání. Do procesu posuzování se zapojil značný počet občanů, kterým Praha 10 poskytla pomoc pro podání námitek,“ uzavřel mluvčí. Podle něho přijala městská část už zhruba 150 námitek od občanů.

A proti čemu obyvatelé městské části protestují? Překladiště má stát na poli za malešickou teplárnou. Má se táhnout od trati, za níž je hned dětské sportoviště a obytné domy, až k Průmyslové ulici. Překládat se mají kontejnery, kterou přijedou na nákladních vlacích, buď na kamiony, nebo na jiné vlaky.

Místní se hrozí kamionů, které budou bloudit v obytné zóně. Rakouský investor Rail Cargo Austria sice tvrdí, že všechny kamiony budou naváděny kamerovým systémem až do terminálu. Kamerový systém však podle odpůrců výstavby nezajistí, že kamiony skutečně neodjedou nepovolenou cestou.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Praha, Praha 10, překladiště, Terminál Malešice, Malešice, životní prostředí, Kulturní dům Barikádníků, městská část, Strašnice, Pražský magistrát, Rail Cargo Austria

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba překladiště děsí obyvatele Prahy 10. Obávají se kamionů proplétajících se Malešicemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.