Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Uprchlíci z nádraží se začnou stěhovat do stanového městečka nejpozději v pátek

Do stanového městečka, jehož stavbu dnes v Praze-Troji dokončili hasiči, by se první uprchlíci z Ukrajiny mohli začít přesouvat dnes večer, nebo nejpozději v pátek. Řekl to Nikola Taragoš, ředitel organizace Romodrom, která se bude na provozu městečka podílet. Rozhodnutí o termínu přesunu by mělo padnout na odpoledním zasedání pražského krizového štábu. Stany mají odlehčit přetíženému hlavnímu nádraží, kde podle občanských iniciativ v nedůstojných podmínkách přebývají stovky běženců, převážně romského původu.

Stany pro 150 lidí jsou na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem

Hasiči vybudovali stany pro uprchlíky v noci na dnešek, dopoledne se ještě připojovaly sítě. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka po poledni řekl, že je vše dokončeno a městečko může během dneška začít fungovat. Nyní se podle něj čeká, až pražský magistrát areál převezme. Na provozu by se měla podílet také Správa uprchlických zařízení.

„Teď bude porada na krizovém štábu a z ní se odvine, kdy přesně se budou navážet první uživatelé stanového městečka. Odhad je, že by to mohlo být dnes, nejpozději zítra," řekl Taragoš. Očekává, že na krizovém štábu bude představen někdo, kdo bude řídit provoz na místě. „My jako neziskové organizace a další participanti bychom se měli postarat o práci s těmi lidmi," doplnil. Vedle magistrátu a Správy uprchlických zařízení by mohly v místě podle Taragoše působit také zástupci červeného kříže a organizace RomPraha.

V deseti stanech, které vyrostly na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem, jsou lůžka pro 150 lidí. Městečko má také vlastní jídelnu, sprchy a toalety.

Pražští hasiči během noci na čtvrtek v Troji postavili deset stanů, kde najdou dočasné ubytování ukrajinští uprchlíci dosud spící na hlavním nádraží. Lůžka jsou připravena pro 150 lidí, co je podle Iniciativy Hlavák, která uprchlíkům na nádraží...

Praha řeší hlavně problém s romskými uprchlíky na hlavním nádraží

Podle Geti Mubeenové z Organizace pro pomoc uprchlíkům, která na nádraží působí, to situaci nevyřeší. „150 lůžek nám v žádném případě neuleví," řekla dnes. Výstavbu stanového městečka stejně jako Taragoš nepovažuje za šťastné řešení. Podle Mubeenové chybí sociální a právní služby pro uprchlíky. Zatím podle ní ani není jasné, podle čeho se budou běženci k přesunu do stanového městečka vybírat. Očekává, že více jasno bude po krizovém štábu.

Hlavní město nyní řeší zejména problém s romskými uprchlíky, kteří přebývají na hlavním nádraží. V nedůstojných podmínkách tam podle občanských iniciativ žijí stovky lidí, u kterých není jasné, zda mají nárok na dočasnou ochranu v Česku, tedy jestli nemají vedle ukrajinského i maďarské občanství. V sále Fantovy budovy hlavního nádraží je nyní pro uprchlíky 70 lůžek, které poskytla Správa železnic, dalších až 210 lidí může přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku. Všechny kapacity jsou ale často naplněny, část běženců pak přespává na zemi. Praha už podle vedení města nemá volné kapacity pro ubytování běženců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky Ukrajina, Rusko, migrace, válka, uprchlíci, Praha, uprchlík, hlavní nádraží, krizový štáb, Martin Kavka, Pražský magistrát, Správa železniční dopravní cesty, Organizace pro pomoc uprchlíkům, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A co takhle, kdyby se odstěhovali zpátky na Ukrajinu? Proč máme živit ty, kteří by mohli bydlet ve svém státě, který je 8x větší než-li ČR? To bychom ale museli mít českého premiéra, a ne ukrajinského, českou vládu, a ne vlastizrádné loutky, které tam dosadil Aspen institut.

Čtvrtek, 12. května 2022, 15:32Odpovědět

Uprchlíci z nádraží se začnou stěhovat do stanového městečka nejpozději v pátek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.