Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Hasiči postavili v Troji stanové městečko pro sto padesát uprchlíků. Je to málo, říkají dobrovolníci

, aktualizováno 12. května 2022, 11:00

Pražští hasiči během noci na čtvrtek v Troji postavili deset stanů, kde najdou dočasné ubytování ukrajinští uprchlíci dosud spící na hlavním nádraží. Lůžka jsou připravena pro 150 lidí, co je podle Iniciativy Hlavák, která uprchlíkům na nádraží pomáhá, málo.

„Stanů je deset, vybudovali jsme i jídelny pro výdej stravy, sprchy a toalety“

„Stany o rozměrech 6 x 9 metrů jsou vybaveny lůžky pro 150 osob, městečko má sociální zázemí. Stanů je deset, vybudovali jsme i jídelny pro výdej stravy, sprchy a toalety. Jedná se o dočasné krátkodobé ubytování ve stanech, které mohou být v případě potřeby i vytápěné,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka v tiskové zprávě.

Na stavbě pomáhali dobrovolní hasiči z Prahy a Středočeského kraje v koordinaci pražských profesionálních hasičů. Podle ČTK jsou stany na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem, kde už městečko fungovalo pro lidi bez domova během pandemie.

„Myslím, že je to momentálně nejrealističtější a nejrychlejší způsob řešení této nepříjemné situace"

Podle Kavky bude provoz městečka zařizovat magistrát spolu se Správou uprchlických zařízení. Spolupracovat na místě bude i Romodrom a další romské organizace.

„Myslím, že je to momentálně nejrealističtější a nejrychlejší způsob řešení této nepříjemné situace. Je to realita dneška. Radost mi to ale nečiní. Čekáme na vyjádření magistrátu o tom, jak se rozhodne o kompetencích,” řekl redakci Pražské Drbny Nikola Taragoš, výkonný ředitel organizace Romodrom.

Pro uprchlíky spící na hlavním nádraží vznikne v Troji stanové městečko

Pro uprchlíky, kteří nouzově přespávají na hlavním nádraží, bude vybudováno dočasné přístřeší v Troji. Informoval o tom ministr vnitra Vít Rakušan. Stany pro asi 150 lidí budou na místě stavět hasiči.

„Kapacita 150 lůžek, o které je řeč, je podle nás výrazně nedostačující a lze mít oprávněné obavy, že se velmi rychle zaplní“

Pro Iniciativu Hlavák, která na situaci uprchlíků na hlavním nádraží upozornila, je to vítaný postup. „Zkušenosti posledních týdnů dokazují, že otázku dočasného ubytovávání zájemců o vízum strpení je nutné skutečně podchytit systémově. V tomto kontextu vítáme zřízení stanového městečka jako krok správným směrem,“ řekla pro redakci Pražské Drbny zástupkyně iniciativy Marta Harasimowicz.

Podle ní ale na nádraží každý den spí čtyři sta a někdy až pět se osob a počet lůžek ve stanech tak nebude stačit. „Kapacita 150 lůžek, o které je řeč, je podle nás výrazně nedostačující a lze mít oprávněné obavy, že se velmi rychle zaplní. V posledních týdnech se nezřídka stávalo, že jsme na nádraží poskytovali přespání násobně vyšším počtům klientů,“ dodala Harasimowicz.

„Jedná se často o viditelně psychicky a fyzicky vyčerpané lidi“

„Jako organizátoři pomoci na hlavním nádraží jsme pochopitelně taktéž rádi za opatření, která odtíží help point na nádraží a umožní nám se soustředěněji věnovat naší cílové skupině klientů, tedy občanům Ukrajiny, kteří čerstvě přijeli do Prahy a potřebují pomoci se základní orientací či přestupem na další spoje," vysvětlila.

Lidé se do péče inciativy dostávají po několikda dnech cesty nebo více dnech strávených v provizorních podmínkách, někdy i přímo na ulici. „Situace obou těchto skupin je velice složitá. Jedná se často o viditelně psychicky a fyzicky vyčerpané lidi. Zároveň uprchlické centrum na nádraží bohužel nebylo dimenzováno na poskytování dlouhodobé pomoci, takže můžeme klientům nabídnout zase pouze provizorní podmínky přenocování a jenom základní občerstvení či hygienické potřeby," popsala Harasimowicz.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy, Jan Kostík

Štítky Ukrajina, uprchlíci, Troja, ubytování, válka, nouzové ubytování, uprchlík, stan, hlavní nádraží, Martin Kavka, Praha, Drbna.cz, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hasiči postavili v Troji stanové městečko pro sto padesát uprchlíků. Je to málo, říkají dobrovolníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.